Від мрії до реальності: як лікарі оновили сільську амбулаторію на Львівщині

фото заставний
фото: надане Ігорем Заставним

Будь-які зміни варто починати з себе. У цьому переконаний герой цього матеріалу Дивись.info. Який на практиці довів, що мрії мають здатність здійснюватися.

Ігор Заставний - сімейний лікар з амбулаторії сімейної практики смт. Краковець. Він стажувався у багатьох країнах світу. Це Угорщина, Чехія, Хорватія, Нідерланди, Австрія та Канада. І хоча має запрошення від кількох медичних установ стати частиною їхньої команди, сільській медицині наразі не зраджує.

фото: Ihor Zastavnyy, мережа Facebook

Про все по порядку

Якщо ви введете в пошукових системах «Ігор Заставний», то одразу отримаєте немало заголовків типу «як реформують медицину на Львівщині», «сімейний лікар перевтілив стару амблаторію на сучасну», «як стара амбулаторія перетворилася на сучасний медзаклад» і так далі. Це неспроста. Стара амбулаторія Краковець нині в центрі уваги журналістів і медиків, адже менше року тут функціонує оновлена установа. Яка загалом осблуговує близько 5200 пацієнтів, 1000 з яких - діти. У закладі працює більше 10 медиків. Оди із них - сімейни лікар Ігор Заставний.

У інтерв'ю Дивись.info він розповів, що це його перше місце праці. Туди потрапив за розподілом.

«До минулого року існувала ще така система, якщо ти вчишся на державній формі навчання, то тебе скеровують на роботу, де ти потрібен. Де потрібна твоя робота. Відповідно мене скерували в Краковець Яворівського району Львівської області. Так я там і опинився», - розповідає Ігор Заставний.

І побачивши зсередини, якою є сільска медицина, лікар вирішив хоча б частково змінити ситуацію. І перетворити стару амбулаторію на сучасну - яка б відповідала вимогам як медичних працівників, так і пацієнтів.

«Хочу зауважити, що це не я зробив, а ми командою. Наші співробітники амбулаторії. Ми всі разом доклали до цього руку, якщо так можна сказати. Взагалі вона (амбулаторія - АВТ.) 3 роки тому виглядала дуже страшно. Це важко описати. Мені одного разу сказали, що це стандартна Шевченківська хата. Тобто дерев'яні вікна, дах, який відлітає під час вітру, п'єци, дуже мало місця для лікарів і персоналу. І відповідно ми взялися за ціль все змінити 3 роки тому. І зараз вона виглядає зовсім по-іншому», - пригадує Ігор Заставний.

Для цього медики шукали міжнародні грантові програми. Але у кінцевому результаті досягнути бажаного вдалося завдяки конкурсу мікропроектів. Загалом виграли 2 обласні конкурси, що потребують залучення грошей місцевої громади, сільської ради, районної і обласної.

«Найбільшу частку в проробленій роботі відіграла місцева влада. Місцева сільська рада після децентралізації отримала досить великий бюджет і доволі велику суму грошей. Нам вдалося їх переконати, що частину з цих грошей потрібно на нашу реновацію. Вона нам потрібна. Тому що медицина в селі - надважливе запитання. Взагалі таких запитань є два - освіта і медицина. І нам вдалося переконати, щоб гроші залучалися саме до нас», - каже сімейний лікар.

Також частково матеріально-технічну базу вдалося оновити завдяки переданому обладнанню від обласної ради. Щодо приміщення амбулаторії, то його перепланували. І тут з'явилася більша кількість кімнат, повністю відреставрований фасад і закладена бруківкою територія. Всередині провели ремонт і зробили централізоване опалення.

«Ми прагнули працювати просто в людських умовах, по-перше. І, по-друге, щоб наші пацієнти почували себе людьми в нашій амбулаторії», - наголошує Ігор Заставний.

Оновленій амбулаторії радіють не лише лікарі, а й пацієнти. Дехто з них туди приходять просто на екскурсію.

амбулаторія зсередини, фото надане Ігорем Заставним

«Вони в захопленні. Взимку ми не могли навіть до кінця роздягнути дитину, щоб її подивитися чи послухати. Тепер це без проблем», - відзначає Ігор Заставний.

Сільську амбулаторію Краковець Ігор Заставний називає викликом для себе. Який він прийняв. Тож тепер роздумує над тим, аби працювати ближче до дому - до Львова. І шукає собі гідну заміну. Доки не знайде, й надалі залишатиметься сімейним лікарем амбулаторії Краковець.

Також чоловік впевнений, що хоча українська медицина втратила багато часу, але рухається у правильному напрямку.

«Вже є лікарі, які готові її змінювати. Це мене дуже тішить. Ми зараз з колегами з усієї України започаткувала Академію сімейної медицини. І у нас в академії є лікарі, які готові її ( медицину - АВТ.) змінювати. Вона буде зовсім іншою. Якби ми цей процес почали 20 років тому, то зараз ми би жили в зовсім іншій країні з медичної точки зору. Так як ми його починаємо зараз, то, я думаю, за років 10, Ви побачите кардинально іншу і за умовами, і за якістю надання медичних послуг медицину в Україні. Зараз важливо не прогавити момент і максимально включитися у процес всім лікарям. Перехідний період завжди дуже складний. Але якщо ми його зараз всі переживемо - і з лікарями, і з спільнотою, з місцевою громадою, з владою. Якщо ми разом згуртуємося довкола цієї проблеми, то за 10 років це вже буде зовсім інша країна. Основне включитися і не опустити руки», - впевнений лікар.

А приклад амбулаторії Краковець надихнув й інші населені пункти. Ігор Заставний разом з колегами отримують багато дзвінків з приводу того, як правильно брати участь у конкурсах мікропроектів і змінюватися.

Олег ГАЛІВ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: