Як у Львові частували грушами із дерева, яке посадив Франко (фото)

IMG_7467

У пятницю, 3 серпня, у садибі Івана Франка відбулась прогулянка-гостина «Груші Франкового саду», на якій гостей заходу пригощали грушами із дерева, яке посадив сам Іван Франко 116 років тому.

Журналісти ІА Дивись.info також побували тут.

Як розповідають працівники музею, вийшло так, що груша цьогоріч, як ніколи рясно вродила, саме таму вирішили пригостити її плодами і відвідувачів музею.

Людей прийшло чимало, як то кажуть: «ніде груші було впасти».

Прийшли як і старші, так і молоді люди з дітьми. Всі хотіли скуштувати соковиті груші із дерева каменяра. Майже всі плоди, які змогли дістати, відвідувачі з'їли.

На жаль, зі всіх плодових дерев, яке посадив відомий каменяр збереглася лише груша. Зі всіх інших, кажуть працівники музею, відсадили молоді дерева.

Завідувачка експозиціного відділу музею Франка Віолета Чернінко зазначила, що запросили гостей не лише, аби послузати екскурсію, алей скуштувати плоди із дерева, яке пережило дві світових війни.

«Зокрема, 1944 року, під час Другої світової війни, очевидно, хотіли скинути бомбу на будинок Грушевського, який знаходиться поруч із франковим. І так столося, що вона влучила на території біля будинку Івана Франка з північної сторони і дуже пошколила будинок та цю грушу, але працівники музею доклади всіх зусиль, щоб її врятувати і сьогодні це дерево дає такі смачні плоди», - розповіла завідувачка експозиціного Франкового музею.

Працівник музею пан Олександр, який виконує роль Івана Франка, ходить і розповідає людям, який у Івана Франка був сад.

«Іван Франко приходив сюди разом зі своєю сім'єю на будівництво хати і навколо того будинку з дітьми садили дерева. Звісно, це не була лише одна грушка, а були тут і вишні, і черешні, яблука», - зазначив він.

Проте на сьогодні залишилась єдина грушка, єдине дерево, посаджене  власноруч Іваном Франком і от працівники музею зробли таку нагоду, аби причастувати себе та інших гостей його плодами.

За словами пана Олександра, минулого року дерево відпочивало і не було так багато грушок, як цього року.

Пані Галина Зачитнова, яка приїхала із міста Бурштин, що на Івано-Франківщині розповіла, що дізналася про подію через інтернет.

«Я коли тільки дізналася, що сьогодні буде день відкритих дверей у будинку нашого українського письменника Івана Франка, я відразу подзвонила, щоб записатися. Подумала, що прийде багато людей. І справді гостей прийшло чимало», - пояснила пані Галина.

«Я хотіла попробувати груші із дерева, яке посадив Іван Франко, з дерева, якому виповнилося 116 років. Я вже зїла одну грушу і  вона дуже смачна та соковита. Крім того, тут дуже затишна атмосфера», - поділилася враженнями відвідувачка музею.

Вона також додала, що знаючи цей будинок, буде частіше приходити сюди та планує ще відвідати музей Івана Франка, щоби знати всі деталі про нього.

Також працівники Музею організували столик, де усіх охочих частували грушевими смаколиками.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: