Молодь і суспільна діяльність: як за рік створити успішну громадську організацію (інтерв'ю)

38738312_1855646371408542_9086719964341075968_n

«Територія ініціативної молоді» - неприбуткова молодіжна організація у Львові, спрямована на розвиток потенціалу молоді.

Нам вдалося поспілкуватися з президентом організації Дмитром Донченком та віце-президентами Анною Чорною та Сергієм Мельніковим. Молоді, усміхнені, енергійні. Про те, як за рік розвинути громадську організацію,  що робити молодим та активним з своїми ідеями, читайте у нашому інтерв'ю.

ГО «ТІМ» - з  чого все починалося?

Дмитро: Дуже давно, ще в студентські роки ми були активними. Ми навіть не підозрювали що те, чим ми займаємось, це і є громадська діяльність. Адже так склалося, що нам батьки закладали, що треба приносити користь людям.

Анна: ГО вирішили створити, тому що хочемо давати можливість молоді реалізовувати себе, допомагати їм в цьому. Бо, наприклад, в свої часи мені не вистачало такої підтримки

Дмитро: Після того, як я залишив альма матер, діяльність в університеті для мене стала неактуальною. Я почав працювати на Дитячому форумі, потім на Форумі видавців координувати волонтерів. Під час цього, разом з Анею і в Сергієм, помітив таку річ, що кожен волонтер прагне чогось більшого. Це дуже крута активна молодь, яка хоче створювати щось нове, хоче робити добро і користь в суспільстві, але їм, в деякій мірі, не вистачає об'єднання, досвіду в організуванні своїх ідей. Вони просто бояться, оскільки замкнені в рамках. Тому виникла ідея створити громадську організацію, де ми об'єднаємо всю ініціативну молодь.

Сергій: Це не було чиєсь одне рішення, або чиясь конкретна ініціатива, це якось так ми разом дійшли до цієї думки.

Суто коли створювалася «Територія ініціативної молоді», то ми знали, що маємо бути самостійними, це має бути громадська організація, яка не залежатиме ні від кого. Конкретний поштовх до створення дав минулорічний Форум видавців, коли до нас почали приєднуватись однодумці. Люди, яким було цікаво, які хотіли також щось своє створити. Всі креативні і неподібні один на одного, в кожного якийсь свій вогник в очах. І от ми почали потроху-потроху, знаєте, як м'язи нарощувати на кістку, цих людей.

Коли вже створили «ТІМ», то було відчуття, що от нарешті ми народили ту дитину, втілили мрію в життя, зробили те, що давно хотіли і планували. Ось воно почало народжуватися на світ. А  коли почали працювати над якимось серйозними проектами, коли про нас заговорили в місті, коли почали сприймати як серйозних конкурентів, то мені було це дуже приємно. Це показник успішності, коли тебе згадують як конкурента. Значить ми все правильно робимо. Зараз я можу сказати, що за цей рік, ми  дуже швидко вийшли на високий рівень і тепер «ТІМ» одна з найефективніших, найпотужніших громадських організацій Львова і, думаю, області. Хоча коли створювали організацію, то в мене було так побоювання – а раптом не вдасться? Але коли побачили скільки маємо однодумців, то зовсім змінився настрій. Ми відчули підтримку, якесь друге дихання.

Як відбувається відбір до ТІМ?

Сергій: Попередньо люди заповнюють заявку в електронній формі, після того заявки опрацьовуються і призначаються індивідуальні співбесіди. Після проведення співбесіди ми, як керівництво, спільно з відділом НR вирішуємо, брати людину чи ні. Як правило, ми намагаємося брати усіх, тому що якщо людина виявила бажання вступати в громадську організацію, то вона вже активна, їй це цікаво.

Скільки зараз активних членів ГО?

Дмитро: Активних близько вісімдесяти. Враховуючи той момент, що вони постійно долучаються і постійно проходять співбесіди, то до кінця року прогнозуємо близько ста учасників.

Яка структура організації?

Дмитро: Наша ГО поділяється на різні відділи, де закріплені різні голови, які спеціалізуються у певних напрямках. Це технічні, соціальні, планово-креативні і тд. Тобто, щоб максимально покращити роботу нашої організації в різних сферах. Кожен учасник організації може вибрати той відділ, в якому хоче далі розвиватися.

Перейдемо конкретно до самої діяльності. Від ідеї до реалізації. Які етапи проходить проект?

Анна: Спочатку в когось виникає ідея. Потім він(вона) розповідає про це на засіданні. Ми обговорюємо, додаємо корективи і виходить своєрідний каркас. Призначаємо координатора, який далі розподіляє обов'язки між усіма, хто хоче брати в цьому участь. Даємо вказівки прес-центру. Кожен виконує свою роботу і звітує.

Дмитро: Перед кожним засіданням створюємо порядок денний для обговорення і вирішення певних проблем. В кінці кожного засідання є додатковий час і активісти діляться новими ідеями. Також ми проводимо різні інтерактивні ігри для нових учасників.

Яких напрямків проекти?

Анна: Можна сказати, що ми працюємо без обмежень. Підтримуємо всі ініціативи. Мені здається, що за цей рік не було жодного проекту чи ідеї, які б ми забанили.

Дмитро: Проекти націлені на розширення можливості участі молоді в розвитку громадянського суспільства, підвищенні духовної культури, сприянні реалізації наукового, творчого, політичного потенціалів.

Усі ваші заходи – безкоштовні. Як сприймають це люди? Чи є якась настороженість?

Дмитро:  У нас організація молодих активістів і ми не зацікавлені в матеріальному збагаченні. Ми просто хочемо робити цей світ кращим.

Чи виникають труднощі? Якщо так, то які?

Дмитро: Труднощів, як таких, немає. Приміщення у нас є, нам їх надає Tech StartUp School. Якщо це події просто неба, то львівська погода деколи нас підводить. Також буває, що не можемо передбачити, що людей прийде більше, ніж ми розраховували. Та це, звичайно, дуже приємно.

Співпрацюєте з іншими організаціями?

Анна: Так, ми відкриті для співпраці. Якщо це хороший проект, то ми завжди долучаємось і допомагаємо чим можемо. Найяскравіший приклад – Форум видавців.

Які плани на майбутнє? Поділитесь?

Дмитро: Наша наступна мрія – створення філій в найбільших містах України, щоб продовжувати ось такий рух, де люди не тільки волонтерять, а й організовують заходи конкретно на нашій платформі.

Сергій: Ми плануємо провести Holy fest – фестиваль фарб. Також хочемо провести музичний етнофестиваль, в якому будуть не лише народні пісні, а й пісні української естради, які були популярними в минулому столітті.

І насамкінець… Що порадите молодим та ініціативним?

Дмитро: Усвідомте, для чого вам громадська робота. Шукайте себе. Ваша робота формує вас. Виходьте за межі, пробуйте, деколи навіть помиляйтесь, адже нема нічого гіршого за втрачені можливості

Анна: Не зупиняйтесь на досягнутому. З власного досвіду хочу сказати, що треба використовувати усі можливості, які підкидає доля. Навіть якщо будуть невдачі, то сприймайте це як уроки життя.

Сергій: Будьте активними, ніколи не соромтеся своїх ідей і втілюйте їх в життя, а також долучайтеся до громадської організації «Територія ініціативної молоді».

Спілкувалась Марія Масюк

Фото зі сторінки ТІМ в соцмережах

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: