Звільнений політв'язень Костенко прибув до України

43d1d097-2cdf-49c1-a292-474f48ca8fed_cx0_cy8_cw0_w1023_r1_s

Звільнений з російської в’язниці кримський активіст Євромайдану Олександр Костенко перетнув російсько-український кордон з українськими дипломатами та консулами.

Про це повідомила перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко у Facebook.

За її словами, кримчанин має бути в Києві вже ввечері 6 серпня, передає Тиждень.ua.

«О 16 годині в МЗС відбудеться традиційний брифінг, на якому наші дипломати розкажуть про всі спільні, скоординовані зусилля влади і дипломатичного корпусу з захисту українців, незаконно утримуваних в РФ. Українська сторона і надалі робитиме все для підтримки наших незаконно ув‘язнених в РФ громадян, незалежно від їхніх поглядів, переконань чи можливих запитань до них з боку українських правоохоронних органів. Наша задача - звільнити, витягти, допомогти, захистити права, добиватися консульського доступу. Всі інші питання - до інших органів і структур», - зауважила вона.

Нагадаємо, 4 серпня Геращенко повідомила, що Костенко прибув до посольства України в Москві.

Як повідомлялося, 3 серпня український політв’язень Кремля Олександр Костенко вийшов із виправної колонії №5 в російському місті Кірово-Чепецьк. Віце-спікер Верховної Ради України Ірина Геращенко повідомила, що Костенку нададуть тимчасове житло в Києві. Крім того, президент Петро Порошенко телефоном поспілкувався з Олександром Костенком.

У грудні 2016 року Верховний Суд РФ запросив матеріали першої скарги про нерозслідування тортур відносно політв’язня Олександра Костенка.

5 лютого 2015 року Костенка викрали біля дверей власного під'їзду в Сімферополі невідомі люди, які виявилися працівниками ФСБ. Пізніше вони сказали, що це було не викрадення, а затримання. На наступний день оперативники ФСБ змусили його написати явку з повинною з визнанням, що він, перебуваючи в Києві на Майдані, 18 лютого 2014 року нібито кинув в співробітника «Беркуту» камінь. За цим звинуваченням Костенко був засуджений на 4 роки 2 місяці, апеляція врахувала наявність малолітньої дитини та скоротила термін до 3 років 11 місяців, а після касації термін скорочений до 3 років 6 місяців.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: