Британія попросить Москву видати росіян, підозрюваних в отруєнні Скрипалів

08181936_

Велика Британія підготувала запит про екстрадицію двох росіян, підозрюваних у справі про отруєння в Солсбері і Еймсбері чотирьох осіб, одна з яких померла.

Про це пише The Guardian з посиланням на джерела в британському уряді і службах безпеки, передає ЄП.

Лондон вважає росіян причетними до застосування речовини «Новічок» на британській території.

Рішення надіслати до Москви запит ухвалили після місяців ретельного розслідування, яке вели сотні слідчих Міністерства внутрішніх справ і британських спецслужб. У результаті розслідування зібрали відомості про двох підозрюваних росіян – від моменту їхнього прибуття до Великої Британії до моменту вильоту з території Сполученого Королівства.

Співрозмовник порівняв випадок Скрипалів з історією екс-співробітника ФСБ Александра Литвиненка, який у 2006 році помер у Лондоні від отруєння радіоактивним полонієм-210.

На початку березня колишній полковник ГРУ Сергій Скрипаль і його дочка Юлія були виявлені без свідомості в британському місті Солсбері. За даними Лондона, вони були отруєні високотоксичною речовиною «Новічок», розробленою в СРСР. Велика Британія поклала відповідальність за цей злочин на Москву. Росія відкидає ці звинувачення.

30 червня в англійському містечку Еймсбері були госпіталізовані Дон Стерджесс і Чарлі Роулі. Британська влада оголосила, що пара отруїлася нервово-паралітичною речовиною «Новічок». Поліція вважає, що Стерджесс і Роулі могли контактувати з речовиною через «заражений предмет». Поліція припускає, що вони тримали в руках контейнер або посудину, в якому перевозили «Новічок».

44-річна британка померла в лікарні через тиждень після того, що сталося, Чарлі Роулі виписали з лікарні 20 липня. Роулі сказав, що Стерджесс отруїлася після того, як побризкала з флакона з-під парфумів на свої зап'ястя рідину із нервово-паралітичною речовиною.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: