Влітку та восени збільшується ймовірність захворювання на дизентерію: як вберегтися

simptomy-rotavirusnoj-infekcii
Фото: ілюстративне

Влітку та восени значно збільшується ймовірність виникнення серед дорослих і дітей гострих кишкових інфекцій. Однією із таких інфекцій є дизентерія, яка характеризується переважним ураженням відділу товстого кишківника.

Про це повідомляє Львівський міський відділ ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України», і застерігає, що ця недуга має різноманітні клінічні форми, та може призвести до смерті.

Зазначається, що резервуаром і джерелом збудника інфекції є людина — хворий або безсимптомний носій. Збудники виділяються з організму хворої людини, починаючи з перших днів. Заразність зберігається протягом 7−10 днів.

Хвороба передається переважно через забруднені руки, харчові продукти і воду. Період від потрапляння збудника в організм до перших проявів хвороби, може тривати від одного дня до тижня, найчастіше складає 2−3 дні.

Захворювання зазвичай починається раптово — язик стає сухий, обкладений нальотом, пришвидшене серцебиття, температура тіла піднімається до 38ºС і вище, загальна слабкість, зниження чи відсутність апетиту, нудота, блювання. Відмічається інтенсивний ріжучий біль у животі, пізніше він концентруються внизу живота. Біль супроводжується частими проносами з кров’ю, слизом, іноді гноєм.

З метою профілактики дизентерії, необхідно:

— не допускати попадання збудника інфекції до ротової порожнини. А це елементарні вимоги: ретельно мити руки з милом після туалету, перед вживанням їжі та її приготуванням;

— не купувати продукти харчування на стихійних ринках, де якість і свіжість продуктів не перевіряється, а самі продавці працюють без медичних оглядів і в антисанітарних умовах;

— молоко, придбане на ринках, обов’язково кип’ятити;

— не допускати споживання продуктів сумнівної якості та із закінченим терміном зберігання;

— для пиття і приготування їжі, використовувати лише питну воду з централізованих джерел водопостачання; при децентралізованому водопостачанні (криниці) воду перед вживанням необхідно кип’ятити;

— ретельно мити овочі і фрукти проточною водою; для споживання дітьми — обробити окропом;

— не допускати в житлове приміщення, особливо де зберігаються продукти, мух, які є розповсюджувачами збудника захворювання;

— при виявленні симптомів хвороби, не займатися самолікуванням, а негайно звертатись за допомогою до лікувально-профілактичних закладів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: