«Хочете — переробляйте за свої кошти!». Як пройшла виїзна нарада щодо ремонту Личаківської

01

Дивись.info розповідає, що вже зроблено на Личаківській, що потребує допрацювань, а також проти чого виступають мешканці.

7 серпня відбулася чергова виїзна нарада під головуванням заступника міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства щодо капітального ремонту вул. Личаківської. Разом з чиновниками майже завершений об’єкт оглядали мешканці, громадські активісти та депутати ЛМР.

Який стан Личаківської сьогодні

6 серпня міський голова Львова Андрій Садовий заявив, що Личаківську відкриють для проїзду вже 15 серпня. Нині капітальний ремонт там дійсно завершується, однак далеко не всі елементи дороблені на 100%. Наприклад, трамвайне кільце готове на 80%, колії до кінця ще не проклали. Також не по всій ділянці готові пішохідні переходи, хідники.

Однією з найбільших проблем, яка може стати на заваді відкриттю вулиці 15 числа, є кишеня для громадського транспорту біля церкви Покрови Пресвятої Богородиці — ця ділянка і досі розрита.

За словами заступника міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства Сергія Бабака, у затримці ремонту цієї частини винне ПАТ «Львівобленерго».

«Є їхній кабель, який потрібно перекласти. Тому поки нема впевненості, що вони встигнуть це зробити, але маємо надію, що встигнуть», — зазначив Сергій Бабак.

Однак він наголосив: якщо це питання закриють, вже 15 серпня громадський транспорт курсуватиме за звичними маршрутами, які діяли до закриття вулиці. Трамвай же поїде до 1 вересня.

Будинок з тріщинами

Мешканці будинків 84 та 84а по Личаківській впевнені: через ремонт вулиці їхнє житло вкрилося тріщинами.

«Вони були і до початку ремонту, однак після того, як стали розкопувати вулицю, все тільки погіршилося. Тепер взагалі страшно виходити на балкон — все може обвалитися!», — переконана мешканка, яка представилася пані Марією.

На думку жильців будинку, тепер він є аварійним. Однак у міській раді це заперечують — у списку аварійних його немає. Під сумнів чиновники ставлять і припущення про те, що у тріщинах на стінах і балконах винні ремонтні роботи.

Голова Личаківської райдержадміністрації підкреслив, що будинок є власністю його мешканців. І саме вони мають відповідати за його стан.

Громадськість виявила недоліки у ремонті — у міськраді посилаються на будівельні норми

Це вже не перша виїзна нарада на Личаківській, яка відбувається за участі мешканців, громадських активістів та депутатів. Цього разу мешканці особливу увагу звертали на доступність вулиці після її ремонту.

Так, за словами мешканки Личаківської Анастасії Карп’юк, пандус, який встановили за будинком № 104, непридатний для використання. Те саме і з висотою посадкової платформи на зупинках. Вона зроблена на рівні 36 сантиметрів, що за словами мешканців і активістів, зависоко. У міській раді у прийнятті цього рішення посилаються на Ярослава Грибальського, позаштатного радника міського голови. Мовляв, із ним ці цифри були узгоджені. Щоправда сам Грибальський цього не підтверджує.

Своє невдоволення мешканці висловили і з приводу схилу біля стадіону «Скіф». Раніше це був земляний насип, яким жильці самі протоптали стежину і пересувалися. Однак під час ремонту його замостили тротуарною плиткою і… все.

«Тут потрібно було зробити або сходи з рейками, по яких міг би рухатися візок, або хоча б перила, щоби було на що спертися, — каже Юлія Гвоздович, голова ГО «Батьки і дії». — Про який комфорт і безпеку тут може йтися? Це дуже крутий схил і на нього не заїде нормально ані мама з візочком дитячим, ані, тим більше, людина з інвалідністю. А про те, як тут пересуватися взимку, годі і говорити».

Також мешканці пропонували взагалі прибрати цей насип і вже тоді замостити плиткою знову. Утім Сергій Бабак зазначив, що зробити цього не можна, оскільки під ґрунтом знаходяться кабелі «Львівобленерго» та інших компаній.

На аргумент же, що людина з інвалідністю не зможе піднятися схилом, в.о. директора ЛКП «Львівавтодор» Роман Познанський знову ж таки послався на Ярослава Грибальського, який нібито сказав, що з об’єктом все добре.

Крім того, Роман Познанський зазначив, що у нього є звернення від місцевих мешканців, чиї діти взимку використовують цей схил для катання на санках. Відтак ні про які сходи мова йти не може.

Однак після суперечки з мешканцями чиновники таки дійшли з ними згоди — вони зобов’язалися встановити на схилі перила та сходи з пандусом.

Чи не найбільш суперечливим об’єктом став пандус біля школи № 63, який зроблений зіг-загом.

«Люди не ходять зіг-загом! Чому не можна було зробити звичайну рівну доріжку? Тут не високий схил. Знову ж таки, маломобільним групам населення важко пересуватися такою дорогою. Крім того, щоби мама з візочком чи людина з інвалідністю на нього потрапили, перейшовши дорогу, їм необхідно ще добре пройтися вгору. Ну або намагатися спуститися сходами», — зауважує мешканка Анастасія Карп’юк.

Натомість заступник мера Сергій Бабак наголосив, що все зроблено згідно з держаними будівельними нормами. А після емоційної дискусії з громадськістю заявив: «Хочете — переробляйте за свої кошти!».

«Це не перша наша зустріч і спілкування з мешканцями щодо ремонту Личаківської. Є доречні зауваження, які ми врахуємо і поправимо. Однак, є також такі речі, які не можуть бути реалізовані, бо це магістральна дорога і є державні будівельні норми. Проект ремонту вулиці проходить державну експертизу, яка перевіряє його відповідно до дотримання цих норм. Якщо щось не відповідає ДБН, то проект не проходить експертизи і до роботи не можна приступити. Якщо експертизу пройшли —все законно», — додав Сергій Бабак.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: