Путін передав Трампу документа з низкою пропозицій

0C444C07-7C81-437C-A07F-B1FB1CFC5A56_w1023_r1_s

Під час зустрічі в Гельсінкі президент РФ Володимир Путін передав главі Білого дому Дональду Трампу документ, що містить низку пропозицій щодо взаємного роззброєння.

Про це повідомило американське видання Politico, яке стверджує, що джерелом витоку документа є російські офіційні особи, причетні до організації зустрічі, передає УП.

Документ був переданий Трампу у ході двогодинних переговорів лідерів держав, що відбувалися тет-а-тет, пише видання. Документ названий «Діалог з проблеми контролю над озброєннями».

Згідно з текстом документа, Москва висловила готовність до нормалізації відносин двох країн у сфері контролю над озброєннями. Зокрема у переліку пропозицій міститься ідея про продовження на 5 років договору про Стратегічні наступальні озброєння (СНО-III), що обмежує розмір ядерних арсеналів. Цей договір, підписаний Дмитром Медведєвим і Бараком Обамою в 2010 році, розрахований на десять років з можливим продовженням ще на п'ять років за взаємною домовленістю. Він обмежує кількість розгорнутих ядерних зарядів і носіїв ядерної зброї.

Також у переданому Путіним Трампу переліку пропозицій міститься ідея про підписання нового договору, що обмежує розміщення озброєння в космосі.

У документі передбачається створення механізму консультацій, які передбачають проведення переговорів у форматі «2+2» між главами оборонних і зовнішньополітичних відомств Росії та США.

Крім того, Кремль представив ініціативу про початок експертних консультацій для виявлення «дестабілізуючих видів зброї і врахування їх в механізмі контролю над озброєннями».

У Білому домі відмовилися підтвердити або спростувати достовірність документа. Представник Ради національної безпеки Гарретт Маркіз заявив, що Трамп не отримував ніяких пропозицій від Путіна в письмовому вигляді.

Зустріч між президентами Дональдом Трампом та Володимиром Путіним відбулася у Гельсінкі 16 липня. На прес-конференції Трамп жодного разу не згадав про Україну. Путін заявив, що США вважають незаконною анексію Криму, та закликав Вашингтон тиснути на Київ для виконання Мінських угод.

Пізніше стало відомо, що у Гельсінкі Путін запропонував провести референдум на окупованому Росією Донбасі. В Білому домі заявили, що не підтримують цю ідею.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: