Поряд зі злітною смугою львівського аеропорту досі лежить близько 1000 тонн сміття (фото)

IMG_7926

Понад тиждень тому у Львові обіцяли прибрати сміттєзвалище з-під злітної смуги аеропорту, однак "віз і нині там". Водночас, кілька днів тому пасажири сфотографували зграю птахів просто біля злітної смуги на території летовища.

Понад тиждень тому у Львові обіцяли прибрати сміттєзвалище з-під злітної смуги аеропорту, однак "віз і нині там". Водночас, кілька днів тому пасажири сфотографували зграю птахів просто біля злітної смуги на території летовища.

Більше місяця у Львові говорять про проблему розташування сміттєзвалища у 2 км від злітної смуги аеропорту. За цей час за словами чиновників ЛОДА з усього накопиченого на вул. Північній сміття вдалося вивезти лише близько третини. Але попри заяви про те, що сміття під летовищем не приваблює птахів, львів’янин сфотографував зграю пернатих у кількох десятках метрів від злітної смуги. Складання органічного сміття у великій кількості біля території аеропортів заборонене міжнародними та українськими нормами безпеки польотів. Імовірність інцидентів, що загрожують безпеці польотів, вже підтверджена статистикою – компетентними органами доведено, що за місяць над Міжнародним аеропортом Львів в літаки двічі врізалися пташки.

Літак злітає над сміттєзвалищем на вул. Північній (5 липня 2018 року) Фото: Дивись.info

Далі – детальніше про те, чому це небезпечно і хто відповідає за сміттєзвалище під злітною смугою.

 «Птахів там нема»

Як розповів журналістам Дивись.info Тарас Зозуля, начальник управління експлуатаційної діяльності у сфері комунального обслуговування ЛОДА, станом на 8 серпня на території сміттєперевантажувальної станції на вулиці Північній залишається близько тисячі тонн сміття. Він додав, що протягом двох місяців із перевантажувальної станції вивезено понад 5 тис. тонн старого сміття.

Водночас, судячи із заяв чиновників, за тиждень ситуація анітрохи не покращилася. Адже ще тиждень тому директор департаменту ЖКГ Львівської ОДА Назарій Романчук заявляв, що на території сміттєзвалища залишається близько тисячі тонн сміття (станом на 31 липня). Тоді ж він назвав орієнтовні терміни очищення ділянки: «Я думаю, що за близько 10 днів все буде повністю вичищено», - говорив пан Романчук 31 липня.

Зі сміттєзвалища на Північній активно вивозять відходи, фото: 9 серпня 2018 року

Також наприкінці липня він заявив, що  відвідав звалище і що птахів там немає: «Я був на тій перевантажувальній станції, і там птахів немає. На це можна також поїхати і подивитися. Більше того, там на сьогодні навіть щурів немає, здійснюється постійно дезінфекція, – повідомив пан Романчук. –  Скажу більше, коли до нас ще раніше зверталася керівник аеропорту про те, що є можлива там загроза, ми дали доручення АВЕ Львів і ними протягом двох днів був закуплений спеціальний пристрій, який використовується в аеропортах для відлякування птахів. І цей пристрій працює, і я запевняю, що там птахів немає».

Великі та малі літаки пролітають просто над територією сміттєзвалища. Фото: 9 серпня 2018 року

Під час проведення зйомки 9 серпня журналісти Дивись.info помітили принаймні п'ятьох пташок над територією сміттєзвалища (за приблизно годину часу). Це ставить питання, чи ефективно працюють прилади з відлякування птахів, встановлені на об'єкті.

7 серпня у мережі з’явилися фотографії, зроблені того ж дня, на яких видно, що зграя птахів розташувалася на газоні просто біля злітної смуги аеропорту. Автор фото, Валерій Стоян, говорить про те, що помітив та зафіксував на фото зграю птахів безпосередньо на злітному полі.

Фото: 7 серпня 2018 року

Ще минулого тижня перевірку сміттєзвалища провела Держекоінспекція. «У ході проведення держконтролю встановлено, що підприємством і надалі здійснюється перевантаження твердих побутових відходів у великогабаритний транспорт для вивезення в подальшому на сміттєзвалище … Слід зазначити, що таке накопичення та тривале зберігання відходів на вказаній ділянці має значний негативний вплив на навколишнє середовище, є місцем масового перебування птахів, чим створює небезпеку повітряному руху в районі злету та посадки літаків в у Міжнародному аеропорту «Львів» ім. Д. Галицького», – повідомили на сайті обласної Держекоінспекції.

У самій компанії АВЕ Львів говорять про те, що точної дати, коли все сміття з Північної заберуть, назвати важко. «Терміни дуже невдячна справа, бо, направду, ми планували усе зачистити до 1 серпня і теоретичний розрахунок такий і був. Але виявилося, що сміття дуже злежане, довго залежане, і через зливи воно важке і, фактично, іде 1 м куб на тонну. Це дуже велика вага для відходів, - пояснив директор підприємства Олег Гайовишин. – Ми робимо усе можливе, стараємося, аби у якнайкоротші терміни завершити все. Не буду називати дати, але кожен день працюємо над цим. Ситуація змінилася радикально проти того ,якою вона була місяць тому, два. За два місяці ми, фактично, вивезли 5 тисяч тонн, це величезна кількість, але є залишки. Найгірше, що йде зачистка і ми дуже багато вже рекультивували, бо засипаємо ті місця, звідки вибрані відходи, піскосумішшю і воно набирає вже гарного вигляду. Але поки що об’єми є і над ними важко працювати».

Перната небезпека

У світовій авіації поняття зіткнення літаків із птахами має назву bird strike. За статистичними даними, з 1988 по 2006 рік внаслідок зіткнень літаків із птахами в усьому світі було пошкоджено 163 літаки й загинули 194 людини.

Аби мінімізувати ризики таких ситуацій міжнародні норми авіаційної безпеки передбачили, що об’єкти, які теоретично можуть приваблювати птахів, не мають бути розміщені ближче, аніж у радіусі 15 км від території аеропортів. Україна, звичайно, так само прийняла цю норму у п.9 ст.69 Повітряного кодексу: «На відстані до 15 кілометрів від меж аеродрому забороняється відкрите складування харчових відходів, розміщення звалищ, спорудження або розбудова споруд, які сприяють масовому скупченню птахів і можуть створювати загрозу для повітряного руху». Відповідно, розміщення перевантажувальної станції АВЕ «Львів» на вул. Північній, 1 прямо порушує цю норму Повітряного кодексу України та додаток 14 Міжнародних стандартів і рекомендацій практики Міжнародної організації цивільної авіації (ІСАО). Відстань від звалища до злітної смуги легко перевірити онлайн – у картах Google відстань від звалища (яке також можна помітити на супутниковій версії) до смуги – 2,3 км по прямій (тобто за маршрутом зльотів та посадок).

Птах над сміттєзвалищем на Північній

Цікаво, що про імовірну небезпеку, а також протизаконність розташування такого об’єкта біля аеропорту, журналісти Дивись.info писали ще взимку 2017 року. Тоді Львівська міська рада попри серйозні застереження погоджувала розташування у місті кількох перевантажувальних станцій для сміття і одна із адрес якраз припала на вулицю Північну. І проблема із перенакопиченням на тій ділянці сміття спливала принаймні кілька разів протягом минулого і цього років.

Інциденти є

Актуальність питання безпеки польотів підтверджують і висновки Національного бюро з розслідування авіаційних подій та інцидентів з цивільними повітряними суднами, які надали у відповідь на запит журналістів Дивись.info.

Там заявили, що за 2018 рік до Бюро надійшла інформація про вже два випадки попадання птахів у двигуни повітряних суден при виконанні рейсів, пов’язаних з аеропортом Львів. Мова йде про 29 червня (Бергамо-Львів, Ernest Airlines) та 30 липня (Львів – Шарм-еш-Шейх, МАУ). При цьому, у другому випадку доведено, що потрапляння птаха відбулося на етапі зльоту (зі Львова) і пташка потрапила у двигун ПС.

Згідно з публічним звітом Бюро, протягом 1 півріччя цього року в Україні зафіксували один випадок зіткнення літака із птахом, мова йде про львівський рейс. «Відповідно до статистики, накопиченої з 2013 по 1 півріччя 2018 року, вплив орнітологічної обстановки на БП в Україні має сезонний характер, та посилюється в літній період під час міграції великої кількості птахів на територію України», - йдеться у звіті. Також, за статистикою, за 4,5 роки на усіх рейсах, пов’язаних з українськими аеропортами, було зафіксовано лише 133 випадки зіткнення з птахами. «За результатами аналізу, від 2013 року найбільш залежним від орнітологічного впливу виявився аеропорт Львів», - йдеться у звіті Національного бюро з розслідування авіаційних подій та інцидентів з цивільними повітряними суднами.

При цьому у звіті за 2017 рік, Львів не очолював цей антирейтинг, а от за 2016 рік також був в антилідерах разом із одеським аеропортом. Також у Бюро додали, що «факторами, які впливають на появу скупчень птахів в районах аеропортів можуть бути у відносній близькості до аеропорту сміттєзвалища, в яких наявні органічні відходи; відкриті водойми; посіви сільгоспкультур; шляхи міграції птахів; кущі, чагарники та інша рослинність».

Щодо безпеки польотів до відповідних органів зверталися і авіаперевізники. Це підтвердили у прес-службі МАУ після інциденту, що стався 30 липня (літак змушений був сісти у Борисполі, адже на зльоті зі Львова у двигун потрапив птах): «Авіакомпанія неодноразово порушувала питання розташування сміттєзвалищ біля аеропортів в галузевих органах влади та наголошує, що пріоритетом роботи авіації є, перш за все, безпека пасажирів».

При цьому сам львівський аеропорт не може прямо вплинути на ситуацію, і про це вони повідомили 1 серпня: «Окрім гніздування лелек неподалік території аеропорту, велику проблему для безпеки руху становить сміттєперевантажувальна станція «Північна» на захід від летовища. То ж орнітологи аеропорту постійно працюють над відлякуванням птахів, з метою уникнення їхнього контакту з повітряними суднами. Системи та методи відлякування регулярно змінюються та вдосконалюються щоби уникнути ефекту звикання у птахів. Обидві проблеми перебувають на постійному контролі робочої групи з числа фахівців аеропорту, - повідомили у МА «Львів» ім. Данила Галицького. - На основі актів обстеження, складених цим підрозділом, ДП «МА «Львів» ім. Данила Галицького» неодноразово зверталося з клопотаннями щодо усунення порушень безпосередньо до юридичних та фізичних осіб, що спричинили порушення, та у відповідні органи (ЛМР, ЛОДА, Держекоінспекцію та ін.). Також опрацьовано питання щодо придбання додаткового обладнання та підсилення штату працівників з авіаційної орнітології для ще більшого контролю над ситуацією, особливо під час пікової завантаженості аеропорту у період літньої навігації».

Варто додати, що згідно із приписом обласної Держекоінспекції, територія на вул. Північній має бути очищена від сміття до 15 серпня цього року. Тим часом директор АВЕ Львів Олег Гайовишин рішуче обіцяє, що після очистки території подібної ситуації точно не повториться: «Я вернувся на посаду 3 липня і з того часу ми почали цю зачистку, це величезні об’єми вичистили. Думаю, що це не повториться ніколи, бо це добра наука усім, що так не можна запускати об’єкт. Тому будемо старатися втримати це у цивілізованому вигляді. Ми зараз самі шукаємо альтернативну ділянку, плануємо повністю зачистити і закрити цей об’єкт».

Посадка літака над територією сміттєзвалища. Фото: 9 серпня 2018 року

Валерія ПЕЧЕНИК, Тетяна ЖИКАЛЯК

Фото: Микита ПЕЧНИК, Володимир ГАЛЕЧИК і Валерій СТОЯН

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: