У 25 років 53 країни. Мандрівниця розкрила секрет вдалої подорожі (відео)

мандри
фото: Khrystyna Zhuk, сторінка у мережі Facebook

Побачити кілька континентів у 25 років. Наскільки це захоплююче та важко? І що змушує людей мандрувати навіть тоді, коли в гаманці лише сотня доларів чи євро?

Відповіді на усі ці запитання знає мандрівниця Христина Жук. Вона уже відвідала 53 країни. Деякі з них навіть кілька разів. А в останній мандрівці провела 10 місяців. За цей час встигла відвідати Грузію, Азербайджан, Іран, М'янму, Таїланд, Лаос, Камбоджу, В'єтнам, Малайзію, Індонезію та Сінгапур.

У мандрівках Христина не витрачає захмарні суми. Адже добре володіє англійською, тож інколи ще й заробляє на відпочинок, викладаючи англійську за кордоном. Пізнає світ і завдяки волонтерству. Розповідає, що можливостей - безліч, головне захотіти.

А найзахопливіші моменти з власних мандрівок зберігає у відеоблогах.

відео: Про Мандри

Як давно подорожуєте і коли зважилися вперше?

Подорожую вже близько 5-ти років за кордоном і все життя Україною, оскільки батько військовий і нам часто доводилось кочувати з місця на місце. Батьки вже зупинились з переїздами, а я далі кочую, вже мабуть по інерції.

— 53 країни позаду. Які це континенти?

Це Північна Америка, Європа, Північна Африка і Азія. Ще мене чекає Латинська Америка, а я чекаю її. Скоро та й десь зустрінемось.

— З ким подорожуєте і скільки витрачаєте на мандрівку?

— Зазвичай подорожую з друзями або знайомими, зараз більше зі своїм хлопцем. Я не люблю подорожувати сама, круто з кимось розділяти радість побаченого і пережитого. А ще круто мати того, хто тобі зробить гарні знимки і підтримає у важку хвилину спання на вокзалі. Витрати залежать віж кокнкретної країни. В Азії, наприклад, вони значно менше, ніж в США. Бо ти можеш зняти готель за 5 доларів. А в США за 40 доларів хостел в задрипаному районі. Тому витрати різняться, але намагаюсь їх мінімізувати. Тому тримаю руку на пульсі авіаквитків, акцій промоцій і тможливостей.

— Як спланувати подорож, якщо грошей небагато?

Потрібно більше часу витратити на пошук житла, користуватись сайтами з безкоштовним житлом, шукати інформацію про лайфхаки та просто бути розумним і бачити, як можна зекономити. Тут нема складної науки, є вся інформація в Інтернеті. Або зверніться до людини, яка вам спланує подорож. Це буде бюджетніше, якщо ви "чайник". До мене інколи люди звертаються з такими проханнями, і наприклад, там, де я "попала" на гроші, я знаю як зробити, щоб люди не "попали". І як це організувати супер дешево і комфортно, бо пережила і шукала все сама.

відео: Про Мандри

— Найбільш вражаюча і жахаюча країна, в яких ви були? Чому?

Найбільше вразив В'єтнам. Там реально проблеми з гігієною і з почуттям особистого простору. Нам інколи насипали рис просто кулаками, доливали недопитий з інших столиків чай. Це було страшно. А найбільше сподобався Іран. Це - країна відкриття. Дуже щирі і відкриті люди, звідти страшенно не хотілось їхати. Я обов'язково повернусь.

— Не зовсім багатим мандрівникам все настільки ж відкрито за кордоном як і дуже багатим?

Я не зустрічала багатих мандрівників, це туристи. Я бачу різницю між мандрівником і туристом. Як співають у пісні, сонце світить всім однаково. Зрозуміло, що людині з більшими ресурсами відкрито більше можливостей, але добре, що гори, сонце, море і прекрасна природа та люди відкриті для всіх однаково. А це для мене головне у мандрівках - люди і їх історії.

—  Розкажіть про свою подорож з Грузії в Індонезію. Коли, чим і чому?

Того року ми вирішили звільнитись з роботи і поїхати дивитись на світ, це була наша спільна мрія. Напрям був неважливим, але так склалось, що педалі почали крутити на схід. Та і якось добрались до Індонезії. Це був найщасливіщий рік в моєму житті, зараз трішки важко повернутись до звичайного життя. Скажу по правді, але воно того було варте. Ми спочатку проїхали десь 2500 кілометрів, далі подорожували літаками, автобусами, автостопом, мотоциклом, кораблями. Одним словом всім, що рухається.

відео: Про Мандри

— Що ви порадите тим, хто не може зважитися подорожувати?

Важко щось порадити, бо зараз ми живемо в такий час, що подорожі стали доступними всім. І поки ви здорові і молоді, то обов'язково подивіться світ. Ніколи не знаєш, що буде завтра, страшно відкладати мрії на завтра. А йти звідси, коли весь світ не подивився, мені теж страшно.

— Які країни маєте на меті відвідати надалі?

— Поки плану немає, але, напевне, Латинська Америка.

Спілкувався Олег ГАЛІВ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: