В Ізраїлі тисячі людей вийшли на акцію проти закону про єврейську державу

45048307_303

У суботу, 11 серпня, в Тель-Авіві пройшла демонстрація проти закону про національну єврейську державу, згідно з яким право на національне самовизначення є тільки у єврейського населення Ізраїлю.

Про це повідомляє DW.

Відзначається, що в акції протесту взяли участь кілька тисяч чоловік.

За даними видання, учасники акції, стурбовані можливою дискримінацією за національною ознакою, вигукували на арабській і івриті "Рівність" і "Апартеїд не пройде".

Повідомляється, що за словами депутата арабського походження, демонстрація є "вступом до подальших протестів проти закону".

Раніше ряд високопоставлених політиків, які пішли у відставку і представників сил безпеки виступили з різкою критикою закону. У судах країни на розгляді знаходяться п'ять позовів проти спірного закону.

Визначальним в прийнятому Кнесетом законі є те, що в ньому декларується статус Ізраїлю як "національної держави єврейського народу", де євреї мають "виняткове право на національне самовизначення".

Також в законі зазначається, що держава Ізраїль розглядає подальший розвиток і будівництво єврейських поселень як "національну цінність" і буде робити все заради того, щоб "заохочувати" і "підтримувати" їх.

Разом з тим, згідно з нормами прийнятого закону, арабська мова втрачає колишній рівноправний статус з івритом, отримавши натомість спеціальний статус.

В Ізраїлі араби складають близько 18% 9-мільйонного населення. Прийнятий закон викликав різку критику з боку ізраїльської опозиції, яка вважає його расистським.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: