Як на Прикарпатті знімають історично-документальний фільм (фото)

38693356_314317589141342_6496221941681094656_n

У Прикарпатті є містечко з типовою європейська забудовою, ратушею, кривуватими брукованими вулицями та винятковою історією. Чому минуле містечка на галицько-буковинському кордоні вирішили екранізувати та про що розкаже історично-документальна стрічка, запитали у продюсерки фільму Олени Шалінської.

У Прикарпатті є містечко з типовою європейською забудовою, ратушею, кривуватими брукованими вулицями та винятковою історією. Чому минуле містечка на галицько-буковинському кордоні вирішили екранізувати та про що розкаже історично-документальна стрічка, запитали у продюсерки фільму Олени Шалінської.

Передусім, історія населеного пункту є винятковою, бо селище перебувало під владою Австрійської імперії, Польщі, а однією з найбільших громад свого часу були вірмени, на зміну їм прийшли євреї, які затрималися в Кутах аж до приходу німців.

Кожна влада залишила свій слід, який проявляється як в архітектурі, так і в менталітеті.

З Кутами також пов'язана діяльність ватажка опришківського руху Олекси Довбуша та української повстанської армії. А також тут викристалізувалося вчення засновника хаситизму Баал-Шем-Това, який сім років провів в горах біля Кут.

Розкажіть детальніше про концепцію та сюжет майбутнього фільму.  Яким чином його історію вдалося вмістити в 45-хвилинну стрічку?

Історично-документальний фільм «Кути над Черемошем» - це сьомий авторський фільм режисера-документаліста Оксани Червонюк. ЇЇ досвід дозволяє виокремити найважливіші та найцікавіші віхи історії цього краю у сценарій та умістити в 45-хвилинну стрічку.

Для кого знімається кіно?

Для найширшої аудиторії в Україні та за її межами. Тема історії Кут, як і України в різних аспектах дуже цікава і завжди на часі.

Ми розпочали перший етап зйомок в Кутах 27 лютого минулого року, за кіношною традицією «розбили тарілку» об мури Кутської ратуші. Дата презентації поки не визначена, бо попереду найважливіший етап роботи — монтаж, озвучка, експертна оцінка. А це - люди, студія, інженери, історики, актори, консультанти, комп'ютерщики — велика і коштовна праця.

Поштівка видавництва Неубергера, Кути (Neuberger, Kuty).

Які основні сюжетні лінії взяті за основу та яким чином сучасність та минуле переплітаються у фільмі?

Для себе в роботі ми це назвали «все по чотири». Вся історія і традиції різних народів, що жили і проживають дотепер в нашому краю; чотири пори року чудової магічної природи карпатських гір; чотири історичні етапи від сивої давнини до сьогодення... Родзинка фільму - реконструкція історичних подій, що відбувалися в Кутах в різний час. Наприклад, привідкрию таємницю сценарію, - зустріч Олекси Довбуша з Баал Шем Товом (засновником хасидизму) під Сокільським.

Розкажіть більше про колорит персонажів та феномен містечка.

Інформацію збирали по- різному: розповіді, перекази, архіви, книжки, інтерв'ю, старі фото та документи, інтернет-ресурси. Якщо ж розповідати про феномен містечка Кути і села Старі Кути (історія яких неподільна) — то це «талант на таланті і талантом поганяє», такого скупчення мудрих, розумних, креативних особистостей від малого до старого на квадратний метр Землі, я не бачила ніде в Світі. Додайте до цього кількастолітню конкуренцію між «газдами» і «міщанами» (іноді нездорову) — і маєш майже «центр цивілізації», як жартує мій чоловік.

Початок 1970 - х років. Підвісна кладка, що з'єднувала Вижницю та Кути.

Чи з радістю люди йшли на контакт, в тому числі представниками інших національностей.  Наскільки їхня версія минулого відрізнялася від версії українців, адже у кожного своя правда.

Щоб люди йшли на контакт, ще до «розбиття тарілки», я провела декілька підготовчих зустрічей з керівництвом селища та села, священниками, союзянками та вчителями, аж тоді готувався перший етап зйомок і приїзд знімальної групи. Місцеві жителі на сьогодні, на жаль, не знають своєї історії. Є кілька десятків людей, що бережуть історію своїх родин, їх «живі» оповіді ми складаємо докупи, плюс архіви, історичні довідки — виходить розмаїта палітра чудових Кут.

Хто долучився до створення фільму і як ця ідея сприйнялася серед кутчан та влади?

Як завжди, люди діляться на байдужих, звичайних та видатних. Добрий десяток людей зі Старих Кут і Кут відразу відгукнулися грошима та організаційною підтримкою. Ця мала крупиця і стала основою рахунку в банку на фільм. Потім долучились небайдужі, що народились в Кутах, чи просто переймаються історією своїх предків. Важко йдуть на контакт хасиди, хоча дякуємо їм за впорядкований старий єврейський цвинтар, а кутчанам і старокутчанам за збереження його. Нащадки Кутських та Львівських вірменів живуть в Польщі та часто приїжджають в Кути. На західній Україні були в свій час дві вірменські «столиці» - Львів і Кути, наші рідні Кути. Владі Кут, Старих Кут дякую за те, що не перечать зйомкам. Допомагає більше Косівська РДА, Коломийський музей Гуцульщини та прост (видатні) люди Кут і Старих Кут.

Читайте також: Кути: українське містечко з непростим єврейським минулим (фото)

Як ваша собиста історія пов'язані з Кутами?

Моя Мама — Бардин (Трищук) Марія Миколаївна 1932-2017р.р., народилася в Старих Кутах, Царство небесне. Відповідно з раннього дитинства, перебуваючи кожного літа в Бабці з Дідом, я зачарувалася навічно повітрям, яке можна пити, лісом, де не гріх заблудити, почутими історіями з припічку дідової хати, якими можна жити; а ще походи в гори, Черемош, Писаний Камінь, Сокільське; танці в клубі, перша любов. А мої прадіди були першими меценатами, засновниками і першими церковними браттями Горішньої мурованої церкви Св. Покрови в Старих Кутах.

Як проходить процес зйомки? Яким чином Ви пізнаєте Гуцульщину?

Сам процес зйомок проходить більш-менш, найважче — організація і фінансування, те що я взяла на себе. Коли творча група має всі умови, тоді все йде, як «по-маслу», кожен реалізує всі свої можливості і працює в задоволення.

Я заглядаю в себе, бо Гуцульщина в моїх генах.

Гуцулів не розгадає ніхто. Якесь інашке відчуття Всесвіту та часових вимірів. Всі соціальні норми дотримуються, але — Господь Бог і Творчісь на першому місці. В гуцулів дотепер патріархат(де б вони не жили) і розумна гуцулка цього дотримується, вміючи все-все в житті зробити сама. Гуцули мають власну «біблію», що не перечить загально-прийнятій. Читайте Володимира Шухевича та Станіслава Вінценза.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: