Науковці встановили причину вимирання наших предків

145663

Лінь, разом із нездатністю адаптуватися до кліматичних змін, ймовірно, відіграла ключову роль у зникненні наших предків. 

Археологічні дослідження Австралійського національного університету дали змогу визначити, що Homo erectus, зниклий вид первісних людей, вимер через лінощі та погані матеріали для знарядь праці. Науковці вважають, що вони використовували «стратегію найменших зусиль» для створення інструментів і збору ресурсів. Про це повідомляє НВ із посиланням на Phys.org.

Доктор Сері Шиптон із Школи культури, історії та мови Австралійського національного університету наголосив, що «лінь», разом із нездатністю адаптуватися до кліматичних змін, ймовірно, відіграла ключову роль у зникненні цього виду.

«Насправді, вони, схоже, не підштовхували себе до змін. Мені не здається, що вони були дослідниками, які дивляться вперед. У них не було такого самого почуття подиву, як у нас», – пояснює доктор Шиптон.

Учені вважають, що Homo erectus використовували як знаряддя праці каміння, яке було неподалік від них, незважаючи на те, що воно не підходило для цієї мети.

«На місці, де ми копали, був великий запас якісного каміння, недалеко від вершини невеликого пагорба. Але замість того, щоб піднятися на пагорб, вони просто використовували все, що було внизу. Коли ми подивилися на скелястий виріз, ніяких ознак активності і видобутку каменю не було. Вони знали, що це є, але оскільки в них було достатньо ресурсів, вони, схоже, подумали: навіщо турбуватися?», – зазначає вчений.

Наприклад, Homo sapiens і неандертальці, аби знайти якісне каміння, піднімалися на гори для пошуків, тобто докладали певних зусиль. Своєю чергою, Homo erectus лінувалися та не вдосконалювалися в технологічному плані, що призвело до вимирання.

«Вони були не тільки ледачими, а й дуже консервативними. Зразки осадових порід показали, що незважаючи на те, що довкілля змінювалася, еректуси продовжували працювати тими самими інструментами. Не було ніякого розвитку», – наголосив Шіптон.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: