Україна легко може відмовитися від турецького продукції, – експерт

165905

США запровадили обмежувальні мита на турецьку сталь і алюміній, через що Туреччина у відповідь запровадила мита на товари з США із обсягом торгівлі на суму $1,8 млрд. Водночас країна готується перейти на розрахунки в національній валюті зі своїми найбільшими торговельними партнерами, серед яких Україна.

Як це позначиться на глобальній економіці, загалом, і на українській, зокрема, ІА Дивись.info запитала у директора програми «Економіка» Українського інституту майбутнього Анатолія Амеліна.

«Не бачу якихось серйозних ризиків для глобальної економіки. Достатньо подивитися на частку турецької економіки у глобальному розрізі і на частку американської. Американська економіка – це чверть всієї економіки світу – 25 відсотків, турецька – 0,9 відсотка. На цій мапі Туреччина практично непомітна. Більше того, долар, на відміну від турецької ліри, є резервною валютою для багатьох країн. Це валюта, яка, на відміну від турецької ліри,  вільно конвертується», – сказав Анатолій Амелін.

Натомість для України поява на ринку ще однієї валюти, до того ж не нато стабільної, може мати негативні наслідки.

«Якщо говорити про Україну, бо ми цю ситуацію оцінюємо зі свого боку, для нас долар і євро вже є звичними валютами у зовнішньоекономічних розрахунках. Тому поява ще однієї валюти, де, м’яко кажучи, є проблема зі стабільністю та з придбанням, та банки не оперують цим інструментом, і нам з ним незручно працювати. Це може спровокувати не лише українські, а й міжнародні, європейські компанії шукати інших постачальників, з якими є звичні формати взаєморозрахунків з валютами, з якими є досвід роботи. Тому, окрім заяв чи страшилок, не бачу жодних загроз для глобальної економіки.

Україна небагато товару постачає у Туреччину – близько 6% від загальногу об’єму експорту. Ми б могли постачати більше. Але є складності у просуванні українських товарів на турецький ринок. Україна без турецької продукції досить легко дасть собі раду, у загальному об’ємі імпорту він займає біля 3%. Немає такого товару, який ми беремо лише в Туреччині і який не можна було б замінити іншим. Тому не думаю, що це якось вплине на українську економіку. Так само як це не позначиться на глобальній економіці», – наголосив експерт.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: