Українка розповіла, як заснувала українське радіомовлення в Берліні

630_360_1534155356-3688

Автор ідеї та головний редактор першого українського радіо ТreamBeats fm у Берліні Євгенія Козменко розповіла про його заснування.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

«У нас нині працює чотири особи: двоє ведучих, я, а також музичний редактор. Вони знайшлися не відразу. Я оголосила у фейсбуку, що шукаю людей, які мають бажання співпрацювати. Прийшло 50 охочих. На першій зустрічі я розповіла про свою ідею, а також про те, що радіо існуватиме винятково на волонтерських засадах, тобто ми працюватимемо без зарплатні. На повторну зустріч прийшло двоє. Це зрозуміло, адже роботи багато, вона безплатна, та й необхідних знань ні в кого не було. Тобто всім ще й треба було вчитися. Але з нами залишилися Катерина Ріц-Ракул та Сергій Ніколайчук. Завдяки Сергієві ми знайшли багато людей, які нам допомагали безплатно. Ще один ведучий – Кирило Коломієць, а також ще Марко Нойбауер – німець із Гайдельберґа», – розповідає Козменко.

За її словами, найбільше бракувало для першого випуску, гостями якої стали посол України у ФРН Андрій Мельник і віце-голова Німецько-Українського форуму Карл-Георг Велльманн, був час. Оскільки на студії, де відбувався запис передачі, важко спланувати графік роботи, який би влаштовував усіх.

«Не скажу, що зробити перший ефір було важко, адже несподівано чи плановано з’явилися люди, які нам допомагали безплатно. Приміром, запис музичних заставок, що є дорогим задоволенням. Наші колеги це робили лише тому, що самі раді, що існуватиме ось таке українське радіо в іншій країні. Також співачка записала заставки «Трембіта ФМ». Інша знайома підготувала логотип. Коли люди працюють безплатно, то й підганяти їх чи вимагати дотримання плану не виходить. Тому чекати на логотип довелося упродовж… п’яти місяців. А без нього не зробиш сторінку в інтернеті, а без сторінки не можна подавати якісь важливі заявки…», – розповіла Євгенія.

Також вона переконана у тому, що перетворення «ТрембітсФМ» у цілодобове інтернет-радіо сприяло б поширенню «позитивного іміджу України у світі і піднесенню власного національного усвідомлення українців за кордоном».

«Дуже сподіваюся на підтримку українського посольства та передусім міністерства інформаційної політики. Ми беремо участь у конкурсі на фінансування українського радіо. Мене запитували, чому я хочу отримати фінансування від українського відомства. Я вважаю, що перед тим, як іти до німецьких фондів, наша держава могла б фінансувати такий важливий проект. Це важливо не лише для українців, які переїхали до ФРН, а й також для українців, які мешкають в Україні», – пояснила українська журналістка.

Послухати ТreamBeats fm можна буде на хвилях інтернет-радіо ALEX FM 91.0.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: