Криза в Азовському морі: чим Україні загрожує блокування Росією суден

preview_w640zc0

Кілька місяців поспіль ФСБ РФ блокує українські судна і судна, які прямують до українських портів в Азовському морі. Тільки з 17 травня до 27 липня відбулося 83 затримання. В українському політикумі заговорили навіть про силовий варіант вирішення кризи.

ІА Дивись.info запитала в експертів, наскільки ситуація, що склалася в акваторії Азовського моря, загрозлива, і які можливості Україна повинна розглянути для її врегулювання?

Іраклій Джанашия, експерт з національної безпеки та оборони Українського інституту майбутнього:

«Сама по собі ситуація буде розвиватися доти, доки ми це дозволятимемо. Тут десь можна порівняти Росію із акулою. Доки їй не дати по носі, доти вона нападатиме і проковтне вас, якщо не протидіяти. Які негативні наслідки? Насамперед економічні. Вони перекрили порти в Маріуполі та Бердянську і люди вже в цих містах протестують – у них нема роботи, їм не платять. На додачу, це чудовий осередок сепаратизму. В Маріуполі він буде створюватися на наших очах. Така ж ситуація може скластися в Одесі та Миколаєві. Для прикладу, влаштує Росія чергові військові навчання, які призведуть до затримки суден. Міста будуть перекриті, люди теж протестуватимуть, а українська економіка обвалиться на очах.

Вони перекрили порти в Маріуполі та Бердянську і люди вже в цих містах протестують – у них нема роботи, їм не платять. На додачу, це чудовий осередок сепаратизму

Для вирішення кризи, по-перше, треба негайно розпочинати розривання договору 2003 року, де зазначено, що Азовське море – це внутрішнє море між двома країнами. Я розумію, що сам процес буде дуже тривалий і важкий, але його потрібно починати, бо він затягнеться на роки. Росія, звісно, нам не допомагатиме у цьому, навпаки – РФ чинитиме перепони, оскільки втрачає можливість на нас впливати в Азовському морі. Крім того, треба зважати на бюрократичну тяганину, яка не сприятиме швидкому розірванню договору.

По-друге, треба збільшити нашу військову присутність в Азовське море. Я розумію, що у нас всього десять катерів тут і ми не можемо дозволити собі лише захищати берегову лінію, а більше військових суден, які б були у строю, немає. Відтак можна використовувати звичайні судна, наприклад, риболовні шхуни, траулери, обладнати їх ПТУРами, КПВТ, з військовими, пустити їх по Азовському морю, супроводжувати торгові кораблі. Звісно, що не йдеться про серйозну військову міць, однак це бодай якась воєнна присутність, яка не дозволятиме російському флоту так вільно маневрувати в Азовському морі і почуватися там господарями. Це два пункти, які необхідно виконати, однак вони не виконуються».

Дмитро Гаврилюк, кандидат політичних наук:

«Блокування входу українських кораблів в Азовське море з боку Росії є незаконним, адже Крим є анексованою територією, це визнано українським законом. Власне саме блокування є частиною гібридної економічної агресії з боку Росії та інструментом до політичної та економічної поведінки України, що буде вигідна геоекономічним і геополітичним інтересам Кремля, навіть не Росії.

Звичайно, у блокуванні українських суден  є ризик втрачати дохід від промислів у морі, але дана ситуація має стати важливим сигналом для української влади підійти до кардинальної перебудови транспортних шляхів на південному-сході України. Це важливо зробити  вже з тої точки зору, що під тиском Росії та Заходу ОРДЛО можуть запхати на невигідних умовах Україні назад в адміністративну структуру країни, а Крим є таким собі «джокером» російської геополітики по відношенню не лише до України, але й світу».

Дана ситуація має стати важливим сигналом для української влади підійти до кардинальної перебудови транспортних шляхів на південному-сході України

Дмитро Франчук, політичний аналітик:

«Ця ситуація показує, що РФ намагається затискати нашу країну  з різних боків, Кремль  унеможливлює торгові операції України з іншими країнами, блокуючи  кораблі інших країн, чим завдає чималої шкоди економіці.

Насамперед слід не забувати українських виробників та експортерів  та впровадити заходи щодо захисту їх. Зокрема непогано було б збільшити військовий контингент в Азовському морі, оскільки там  є флотилія прикордонних катерів – її чисельність офіційна влада не розкриває, що викликає думку про невелику кількість військовослужбовців. Чудово було б створити з них мобільні угруповання, які б реагували на затримання торгових кораблів та підсилити їх сучасною технікою та засобами зі збільшенням присутності спеціальних військових підрозділів. Потрібно створити систему берегових постів висвітлення надводної обстановки (на сьогодні ми на 100% не знаємо, що і де рухається на водній поверхні).

На даний момент у нас в країні немає протикорабельних ракет  – ані берегових, ані корабельних, ані авіаційних. Відповідно, нам нічим знищувати кораблі противника. Є перспективна розробка у вигляді «Нептуна», але не зрозуміло, через скільки років чи десятиліть вона буде доведена до якісного серійного зразка й буде прийнята на озброєння. В нас всього одна одиниця має артилерійське озброєння, яка знаходиться в Азовському морі».

Вадим Петров, експерт:

«Насправді ситуація неприємна для України. На сьогодні у Генеральному штабі РФ із всіх можливих оперативних планів жодного нема мирного. Всі операції плануються із залученням ЗС РФ та більшість з них на азовському напрямку.

На сьогодні у Генеральному штабі РФ із всіх можливих оперативних планів жодного нема мирного. Всі операції плануються із залученням ЗС РФ та більшість з них на азовському напрямку

Росії нема чого втрачати, тому вона, попираючи норми міжнародного права, силою буде намагатися посадити нас за стіл переговорів (насамперед, щоб забезпечити водою Крим). Перед наступом на азовському напрямку буде посилення активних дій на Донецькому та Луганському напрямках, до чого і готується наразі «ЛНР» та «ДНР».

Політика Росії буде нагадувати поведінку «гопника» – залякати нас силою та активною фазою бойових дій».

Чи існує загроза висадки російських ВМС на узбережжі?

Іраклій Джанашия, експерт з національної безпеки та оборони Українського інституту майбутнього:

«Це цілком ймовірно, але це станеться ні завтра, ні післязавтра, ні навіть через місяць. Висадка можлива за умови, якщо в Маріуполі складеться важка ситуація, на кшталт того, що було у Південній Осетії – чергова спроба захисту російськомовного населення. І ще одне – Росія ніколи не нарощуватиме свою військову присутність просто так. А зараз вона це робить просто ударними темпами в Азовському морі. Йдеться про колосальні гроші, які РФ просто так не витрачатиме.  Якщо вони їх витрачають, значить, обов’язково, застосують цю силу. Невідомо коли і як, але це відбудеться. При чому цілком ймовірно, що йдеться саме про висадку. Тому дуже важливо не розкачати ситуацію в Маріуполі. Бо якщо ми це допустимо, то ситуація повториться із проросійськими силами, які «захищатимуть» російськомовне населення. Головне питання, якщо ми це допустимо, то можливе абсолютно все».

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: