Сезонні, ситуативні та психологічні чинники: в НБУ пояснили причини зростання курсу

y_53

У Національному банку заявляють, що надмірні коливання обмінного курсу гривні посилилися цього тижня у зв’язку із перевищенням попиту на валюту над її пропозицією. Крім того, на зміну курсу валют вплинули «сезонні, ситуативні та психологічні чинники».

Про це йдеться у заяві Нацбанку.

Зазначається, що пропозиція іноземної валюти з боку головних експортних галузей залишається на високому рівні, що «свідчить про відсутність фундаментальних причин для знецінення гривні».

Натомість, спостерігається збільшення попиту на іноземну валюту на міжбанківському валютному ринку через «сезонні, ситуативні та психологічні чинники».

Зокрема, як зазначають у НБУ, дається взнаки сезонне збільшення попиту з боку імпортерів енергоресурсів та з боку імпортерів товарів та послуг споживчого спрямування, що є «наслідком зростання доходів населення».

Крім того, під напередодні осені традиційно зменшується пропозиція валюти з боку населення на готівковому ринку, що позначається на спрямованості операцій банків на міжбанківському валютному ринку.

У Нацбанку стверджують, що для усунення «дисбалансу на міжбанківському валютному ринку», регулятор цього тижня щодня виходив з продажем іноземної валюти.

За поточний тиждень НБУ під час валютних інтервенцій продав 215 мільйонів доларів. Крім того, 17 серпня Нацбанку провів аукціон з продажу 50 мільйонів доларів, продавши половину суми. Завдяки цьому попит на валюту було задоволено, кажуть в НБУ.

«Нацбанк продовжує уважно слідкувати за розвитком ситуації на валютному ринку та готовий і надалі здійснювати валютні інтервенції у разі потреби, щоб не допускати різких «стрибків» курсу», — наголосили в НБУ.

Станом на 17 серпня, курс долара в Україні — 27.95 UAH.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: