Сьогодні Кузьмі Скрябіну було б 50: цікаві факти з біографії культового музиканта

68845_0_1_650x410

Сьогодні Андрієві Кузьменку мало б виповнитися 50. Та 3,5 роки тому він загинув у ДТП. Ми досі слухаємо його пісні і будемо слухати ще довго.

Він народився в місті Самбір Львівської області у родині вчительки музики та інженера. В дитинстві Андрій мріяв стати водієм сміттєвоза, потім – лікарем-неврологом. Музикою почав займатися з 8-го класу, коли родина переїхала до Новояворівська. Ходив до музичної школи, грав на фортепіано.

У 1998 році Андрій Кузьменко заснував групу «Скрябін» і почав творчу кар'єру, яка зробила його більш ніж просто відомим музикантом - він став універсальним артистом, автором пісень, ведучим і продюсером. Андрій також допомагав іншим успішним музичним проектам - таким як, наприклад, Dzidzio. А одна з найбільш чуттєвих пісень «Скрябіна» «Мам» зібрала понад 21 мільйони переглядів на YouTube.

Андрій Кузьменко трагічно загинув в дорожньо-транспортній пригоді в 2015 році в Дніпропетровській області. Кузьма був яскравою, веселою і життєрадісною особистістю. Творчість - це те, чим була для музиканта все життя.

Пропонуємо пригадати яскраві миті біографії культового Андрія Кузьменка.

1. Першим поштовхом до захоплення музикою була пісня The Beatles Lady Madonna, яку Кузьма почув у 10 років. Потім він зіграв її на електрогітарі з фанери, яку сам же зібрав і розмалював.

2. Здобув медичну освіту – закінчив стоматологічний факультет. До того ж Кузьма служив у прикордонних військах та отримав звання лейтенанта медичної служби.

3. Займався лижним спортом, біатлоном, плаванням.

4. Андрій Кузьменко був не лише музикантом, а й ведучим кількох успішних телепроектів, продюсером та автором книжок «Я, «Побєда» і Берлін», «Я, Паштєт і Армія», «Місто, в якому не ходять гроші», «Я, Шонік і Шпіцберген».

5. За життя Кузьменка гурт Скрябін записав близько 20 студійних альбомів.

6. Був другом дитинства Михайла Хоми. Саме Кузьма Скрябін написав першу пісню Dzidzio – «Ялта».

7. Андрія пам’ятають відвертим чоловіком, який заперечував так званий гламур. Пам’ятаєте, як в одній зі своїх пісень він влучно висміяв гламурний спосіб життя?..

8. 1994 року співак одружився зі Світланою – дівчиною, яка навчалася в паралельному класі. Музикант дуже кохав свою дружину та вважав її мудрою жінкою. 1997 року Світлана народила йому доньку Марію-Барбару. Цікаво, що дівчинку назвали на честь відомої польської акторки Барбари Брильської – кумира дитинства Кузьми.

9. Російсько-українська війна на Сході України дуже вплинула на музиканта та його творчість.

«Це ідіотська війна. Як тільки почався Майдан, у мене пропало бажання щось робити, але потім я зрозумів, що це не вихід. Потрібно їздити на концерти, заробляти гроші і допомагати армії. 80% людей не розуміють, що йде війна – вони живуть, як жили, витрачають гроші, ходять в клуби... Краще їздити на корпоративи, забирати у таких людей гроші та допомагати ними бійцям. Але ніколи в житті не скажу, скільки я туди передаю, тому що там, де починаються камери, благодійність закінчується», – говорив Кузьменко в одному зі своїх інтерв'ю незадовго до загибелі.

10. Посмертно нагороджений орденом Захисника кордону батьківської землі під номером 001, який вручили його батькові на концерті пам'яті Кузьми в Києві в травні 2015 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: