Львівські археологи очікують на сенсаційні знахідки біля собору святого Юра (фото)

IMG_9119

Під час здійснення археологічного нагляду біля собору святого Юра науковці виявили давніші фундаменти іншої споруди. Вони припускають, що знахідка може належати попередниці собору – церкві, яка тут була зведена у XIV столітті.

Під час здійснення археологічного нагляду біля собору святого Юра науковці виявили давніші фундаменти іншої споруди. Вони припускають, що знахідка може належати попередниці собору – церкві, яка тут була зведена у XIV столітті.

Директор «Рятівної археологічної служби» Олег Осаульчук зазначає, що потрібно провести більш ретельні дослідження, аби зробити попередні висновки щодо знахідки.

«Ми мали здійснювати археологічний нагляд під час влаштування північного обходу митрополичих палат. Натомість знахідка виявлена на тій ділянці, де договору з УКБ немає. Тим не менше археологічний нагляд здійснюється у рамках реставрації пам’ятки національного значення – собору святого Юра», – розповів Олег Осаульчук.

І наголосив, що будь-які роботи ведуть із бажанням знайти щось сенсаційне.

«Звичайно, що археологічний нагляд це не є повноцінні повномасштабні дослідження. Вони передбачають здійснення археологічного нагляду за земляним роботами, і у разі виявлення чогось цікавого, будівельники відходять у бік, а археологи продовжують дослідження. Ми дуже сподіваємося, що натрапили на фундаменти попередниці собору святого Юра. Це було б дуже цікаво, і ми б пропонували фундаменти експонувати, щоби всі охочі могли бачити ті розкриті рештки. Але наразі це тільки припущення, що йдеться про рештки церкви, яка тут стояла до зведення собору. Триватимуть довгі камеральні дослідження, а також польові. Лише тоді науковці, архітектори, археологи зможуть більш точно визначити, що було знайдено. Кінцевий висновок буде за місяць-другий. Я тішуся, що ми виявили тут рештки фундаментів. І щоби ми не виявили, ця споруда була зведена до появи собору святого Юра», – сказав Олег Осаульчук.

Натомість молодший науковий співробітник науково-дослідного центру Остап Лазурко зазначає, що є кілька підстав сподіватися, що йдеться саме про попередницю собору святого Юра.

«Як бачите, минулого тижня ми виявили ряд фундаментів як зі західної, так і з південної сторони церкви, які не збігаються зі структурою сучасного собору. Це наштовхнуло на думку, що це можуть бути фундаменти церкви, яка існувала тут у XIV-XVIII століттях.  Фундаменти різняться за структурою, бо вони збудовані з великогабаритних груботесаних кам’яних блоків, на відміну від фундаменту теперішнього собору святого Юра. Просуваючись далі, ми помітили певні відгалуження у фундаментах. Наразі виявили три фрагменти. Все це наштовхує на думку, що йдеться про якусь іншу споруду. Крім того, виявлено фрагменти цегли-пальцівки товщиною до 10 сантиметрів, що вказує на готичний період. Відповідно, ми пов’язуємо цю знахідку із цими фундаментами», – сказав Остап Лазурко.

Він додав, що низка факторів ускладнює роботу.

«Ускладнює роботу те, що на цій території з південного боку існував цвинтар. Зараз вже знайдено кілька ящиків людських решток, які знаходяться не в анатомічному порядку. Всі комунікаційні роботи, які тут проводилися, призвели до цілковитої руйнації цвинтаря. Тепер усі ці кістки збираються і будуть перепоховані, можливо, у крипті собору. Ми ще плануємо закласти низку шурфів. Також у планах скликати учену рада, яка дасть попередні рішення щодо виявлених знахідок», – додав археолог.

А ось головний архітектор проекту реставрації собору святого Юра Лідія Горницька каже, що цей об’єкт постійно приносить цікаві археологічні знахідки.

«Цей об’єкт приносить нам постійно нові знахідки, якісь цікаві речі, які дадуть можливість розповідати не тільки про історію сучасніших пам’яток Львова, а й тих, які були за періоду XIV століття. Попередньо ми теж не стверджуємо, що йдеться про фундаменти XIV століття. Втім, це може бути щось інше і не виключено, що ще давніше», – каже Лідія Горницька.

Вона наголошує, що проблема у тому, що подібні об’єкти повинні робитися послідовно – крок за кроком, а не кавальцюватися. З чим наразі доводиться мати справу.

«На користь того, що йдеться про церкву XIV століття, свідчать дослідження відомого історика, мистецтвознавця, нині вже покійного Володимира Вуйцика. У своїх працях він досліджував портрет Атанасія Шептицького, де також була зображена церква - ймовірно саме та, фундамент якої ми виявили», – сказала Лідія Горницька.

І додала, що завтра у зв’язку із такою знахідкою до Львова приїде відомий хімік-технолог, яка свого часу досліджувала і Десятинну церкву, і Софію Київську, і всі найвідоміші і найдавніші споруди України. Відтак будуть відібрані проби розчину і на основі порівняння та ідентифікації можна буде зробити більш точні висновки про склад розчину. Знову ж таки віднайдення цегли-пальцівки свідчить на користь того, що ця церква могла бути зведена у 14 столітті.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: