Держборг України: скільки і кому винен кожен українець

2165965

Розмір державного боргу України у розрахунку на кожного громадянина складає близько 1800 доларів, з яких близько 60% — за зовнішніми запозиченнями.

Про це йдеться у аналітичному матеріалі експертів VoxUkraine.

За розрахунками експертів, загальний державний борг України наразі складає близько 76,3 мільярдів доларів, що перевищує 80% від валового внутрішнього продукту.

Крім цього, експерти зазначають, що наразі уряд не має достатньо ресурсів для погашення планових платежів за державним боргом у найближчі декілька років, що створює ризик оголошення урядом фактичної неплатоспроможності. Крім цього, за даними експертів, такий ризик зростає в умовах проведення виборів у країні.

«Зрештою, реструктуризація або дефолт хоч і дозволять знизити боргове навантаження, але можуть спровокувати підвищення попиту на іноземну валюту і девальвацію гривні, закриють для України зовнішні ринки запозичень на довгі роки, що буде стримувати економічний розвиток у майбутньому», — йдеться у матеріалі.

Там зазначають, що єдиним виходом для уряду є отримання траншу фінансування від МВФ у розмірі 1,9 мільярдів доларів, який автоматично дозволить залучити кошти Світового банку та ЄС.

«Іноземні інвестори з побоюванням ставилися до України, і доступ країни на світовий борговий ринок був дуже обмеженим. Останніми роками, якщо не брати до уваги розміщення під гарантії США, Україна розмістила тільки 15-річні єврооблігації на $3 млрд у вересні 2017-го», — зазначають у VoxUkraine.

Там також стверджують, що наразі ситуація на світових фінансових ринках є несприятливою для України та країн, що розвиваються, оскільки зростають ставки за борговими цінними паперами США, через що падає попит на борги решти країн.

Автори також стверджують, що у разі відсутності нового траншу від МВФ на країну чекає гостра економічна криза, зокрема через знецінення гривні та високих темпів інфляції.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: