Супрун розповіла, як зберегти баланс між роботою та особистим життям

3f24a024c5a538786fa00c93991cc811
Фото: ілюстративне

Люди, які перепрацьовують, часто втомлюються, недосипають та часто харчуються малопоживною їжею, що завдає шкоду організму людини.

Про це написала на своїй сторінці у Facebook в.о.міністра охорони здоров‘я Уляна Супрун.

«Більшу частину нашого дорослого життя ми проводимо працюючи. У світі кількість робочого часу відрізняється в залежності від країни. За дослідженням Світового економічного форуму, найбільше працюють у Мексиці - близько 43 годин та тиждень, найменше - в Німеччині. Збереження балансу роботи та особистого життя найбільш успішно вдається підтримувати Данії - в країні це зображає індекс щастя та добробуту населення», - написала Супрун.

Вона наголосила: коли робота та особисте життя знаходяться не в рівновазі - рівень стресу зростає. Крім того, люди, які перепрацьовують, схильні менше слідкувати за своїм здоров‘ям, втомлюються, недосипають та часто харчуються малопоживною їжею.

Щоб запобігти цьому, Супрун радить насамперед навчитися керувати своїм часом.

«Реалістично оцінюйте свої сили. Якщо не маєте часу та ресурсів - краще відмовтесь або делегуйте робочі завдання, з якими не зможете впоратись. Це допоможе зберегти час та якісно виконати вашу роботу. Намагайтесь ефективно організувати побутові завдання - прання чи прибирання. Часто вони забирають багато часу, який можна було б використати більш продуктивно. Записуйте всі сімейні події в окремому календарі та за можливості ведіть список справ, які треба зробити на роботі та вдома. Ефективне планування допоможе якнайкраще сфокусуватись на завданнях та залишити час на сімейні справи. Без плану спадає рівень продуктивності, до того ж ви можете легко втратити пріоритети та схильні неправильно розподіляти час», - написала Супрун.

Вона радить робити продуктивні перерви у роботі.

«Більшість людей можуть підтримувати максимальний рівень концентрації не більше 90 хвилин. Після цього значно знижується вміння обробляти інформацію. Якщо вас перебивають під час роботи, вам потрібно буде вдвічі або навіть втричі більше часу, щоб повернутись до виконання завдання. Тому діліть робочий час на блоки з ефективними перервами. Пам‘ятайте, найкраща перерва - рухова активність. Залишайте роботу на роботі. Важливо відокремлювати робочий час від особистого. Тому варто створити своєрідні правила, коли робота та особисте життя не мають перетинатись.

Вчіться говорити «ні». Якщо вас просять виконати додаткове завдання - уважно подумайте. Зважте час та зусилля, які вам потрібні для виконання цього прохання. Якщо відчуваєте, що не впораєтесь - не соромтесь відмовляти. Виконання прохань з відчуття вини або зобов‘язання може забрати ваш особистий час, який ви могли б витратити на речі, що мають більший сенс для вас», - радить очільниця МОЗ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: