Українську правозахисницю Людмилу Козловську висилають з Польщі

18423885_10209234128192710_4883489782239368364_n

Керівник Фундації «Відкритий діалог», що, зокрема, активно працює над звільненням українських політв’язнів у РФ, опинилася у списку, у якому мають перебувати особи, що становлять реальну небезпеку для держав та суспільства.

Про це повідомляють у Харківській правозахисній групі.

14 серпня стало відомо, що польський уряд включив Людмилу Козловську, – керівника польської організації Фундація «Відкритий діалог», громадянку України, – до списку Schengen Information System (SIS). Офіційне обґрунтування даного рішення невідоме. Відтепер Людмилі Козловській заборонений в’їзд не лише до Польщі, де вона живе на законних підставах понад 10 років, але й до усіх країн Шенгенської зони.

14 серпня Козловську депортували з Брюсселя. «До такого списку (SIS – ред.) заносять особливо небезпечних злочинців. Так інакодумання тепер сприймається в Польщі. (…) …польський уряд ніяк не мотивував причини занесення мене в до цього списку», – написала вона у Facebook.

Українські правозахисні організації, серед яких і Харківська правозахисна група, виступили з відкритим зверненням, у якому, зокрема, вимагають виключити Козловську зі списку SIS, в якому мають перебувати особи, що становлять реальну небезпеку для держав та суспільства.

Фундація «Відкритий діалог» активно працює над звільненням громадян України, ув’язнених за політичними мотивами в Російській Федерації та окупованому нею Криму, послідовно просуває розширення санкцій проти президента РФ В. Путіна та його оточення за грубі порушення прав людини.

Тиск на організацію розпочався після публічних закликів її керівництва до участі в масових протестах проти судової реформи, яка була запланована у Польщі. У польській пресі з’явилися голослівні повідомлення про зв’язки Фундації із російськими спецслужбами. МЗС Польщі подало позов із вимогою примусової зміни керівництва організації, який був двічі відхилений польськими судами. Крім того, були спроби позбавити організацію акредитації при Європарламенті, що не знайшли підтримки у Єврокомісії.

«Ми подаємо всі скарги, апеляції, але рішення ухвалює той самий орган, який заніс мене до цього чорного списку. ЄС не припускав політично мотивованих переслідувань за допомогою SIS. (…) Ми потребуємо підтримки/максимального розповсюдження інформації й вимоги від уряду Польщі скасувати політично мотивоване переслідування іноземців за допомогою SIS. Я не перша, кого так переслідують. Але з професійних міркувань однозначно хочу покінчити з цією практикою в більш системному підході», – написала Козловська у Facebook.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: