В уряді готують новий законопроект про реконструкцію та знесення «хрущовок»

1825465

У чинному законі «Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду» прописано обов'язкова згода 100% мешканців будинку на проведення реконструкції такого житла, що унеможливлює реалізацію програми на практиці.

Про це заявив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Лев Парцхаладзе, передає БізнесЦензор з посиланням на прес-службу міністерства.

«У 2006 році в Україні було розроблено закон про реконструкцію застарілого житла, так званих «хрущовок». Однак на практиці реновація таких будинків з тих пір так і не відбулася через недосконале законодавство, зокрема, прописаного обов'язкової згоди 100% жителів будинків на проведення майбутньої реконструкції. В реальних умовах сьогодні це практично неможливо», - сказав Парцхаладзе.

За словами заступника міністра, зараз Український державний науково-дослідний інститут проектування міст «Діпромісто» імені Ю.М.Білоконя працює над першою редакцією нового ефективного законопроекту, який дозволить розпочати реконструкцію застарілого житла на практиці.

Парцхаладзе запевнив, що новий документ спрямований, в першу чергу, на захист інтересів громадян, які проживають в такому житлі, і гарантію їх комфорту і безпеки під час реалізації програми.

Чиновник нагадав, що за участю широкого кола учасників недавно в Мінрегіоні відбувся круглий стіл, за підсумками якого було надано пропозиції - проблемні питання, відповіді на які повинен знайти майбутній законопроект.

«Наприклад, що має бути спочатку - відселення або будівництво нового житла, який повинен бути відсоток компенсації за збільшення площі нової квартири і чим це повинно встановлюватися. Питань багато і вони проблемні, тому обов'язково обговорюємо їх з широким колом учасників, щоб сформувати спільну позицію» , - сказав Парцхаладзе.

За словами заступника міністра, на даний момент розглядається 2 варіанти фінансування майбутньої програми - за кошти місцевих бюджетів або інвесторів.

«Важливо зрозуміти, яким шляхом потрібно йти в тому чи іншому випадку - реконструкція або знесення. Адже не скрізь потрібно зносити будинки і будувати нові. Це повинен вирішувати місцева влада і в залежності від цього має також вирішуватися питання фінансування», - підкреслив Парцхаладзе.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: