Європейська федерація журналістів закликала бойовиків звільнити журналіста Асєєва

EC033197-131A-4C22-A9DE-4E6BCBC66295_cx0_cy16_cw0_w1023_r1_s

Європейська федерація журналістів (EFJ) закликала бойовиків так званої «ДНР» звільнити донецького журналіста та блогера Станіслава Асєєва.

Про це йдеться в заяві організації, передає Громадське.

EFJ нагадала, що 17 серпня Асєєва показали в ефірі російського каналу «Росія 24», де він зізнається, що працював на українську розвідку.

«Виникають побоювання, що Асєєва, якого незаконно помістили до в’язниці в Донецьку більше року тому, примусили зізнатися у шпигунстві», — йдеться у повідомленні.

Також організація навела заяву екс-депутата та друга Асєєва Єгора Фірсова, який також упевнений, що бойовики вибили зізнання з журналіста.

«Європейська федерація журналістів сьогодні повторила свій заклик щодо негайного звільнення журналіста», — наголошується в заяві.

Нагадаємо, на початку липня журналісти закликали президента активізувати процес звільнення полоненого на Донбасі блогера Асєєва.

5 липня колишній народний депутат, друг Асєєва Єгор Фірсов повідомив, що Станіслав Асєєв оголосив голодування. У березні 2018 року Фірсов повідомляв, що полонений Асєєв скаржиться на погіршення здоров'я.

Станіслав Асєєв з червня 2017 року перебуває у полоні бойовиків «ДНР», рік тому рідні та колеги втратили з ним зв‘язок. Керівництво самоназваної «республіки» спочатку спростовувало затримання Асєєва, а потім визнали, що його затримали і підозрюють у «шпіонажі».

«Я знав Стаса не як Асєєва, а саме як Васіна. Ми говорили з ним телефоном, він передавав нам свої матеріали про Донбас, ми маємо про це пам'ятати», — повідомив Андрій Діхтяренко, журналіст видання «Донбас реалії».

Асєєв, знаходячись у Донецьку, де жила його родина, під псевдонімом Васін співпрацював з українськими виданнями «Український тиждень», «Дзеркало тижня», «Радіо свобода».

Станіслав Асєєв мешкав у Донецьку з початку окупації, писав для українських ЗМІ під псевдонімом Станіслав Васін. Human Rights Watch закликала бойовиків звільнити Асєєва, але до списків на обмін, який відбувся 27 грудня 2017 року, він не потрапив.

Звільнити Асєєва також закликала правозахисна організація «Репортери без кордонів» та Національна спілка журналістів України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: