Епідемії кору в Україні немає, - Центр громадського здоров'я

2078584d-4e8d-4b81-8996-977ebb1e8990_610x375_fit (1)

Епідемії кору в Україні не спостерігається, а ситуація з поширенням цього інфекційного захворювання була прогнозованою.

Про це у коментарі Укрінформу заявив перший заступник гендиректора Центру громадського здоров’я МОЗ України Віктор Ляшко.

«Ми не називаємо ситуацію з поширеністю кору в України епідемією. Це — спалахи, оскільки у нас реєструється збільшення захворюваності. У нас є нестабільна епідемічна ситуація щодо кору, але це прогнозований 5-річний циклічний підйом захворюваності на кір. Про це попереджали усі епідеміологи України - про те, що якщо українці не будуть вакцинуватися, циклічні спалахи кору будуть зростати і все більше охоплювати населення», - наголосив Ляшко.

Він нагадав, що з 2008 до 2017 року показник охоплення щепленнями по кору, краснусі та паротиту в Україні жодного разу не перетнув 90 відсотків. А 2017 рік став першим за останнє десятиріччя, коли вдалося охопити щепленням 90% дітей першого року життя та 93% дітей до 6 років - ревакцинацією.

«У 2018 році ми бачимо позитивну динаміку щодо вакцинації проти кору, паротиту та краснухи серед планових щеплень. Також є позитивна динаміка щодо додаткових заходів з імунізації населення, яке свого часу пропустило вакцинацію. Однак українці продовжують хворіти на кір: діти, які не були вакциновані, а також почали хворіти й дорослі. Україна є лідером у Європейському регіоні щодо поширення кору. Якщо у нашій країні не буде змін щодо охоплення щепленнями, то це може загрожувати нашій країні, оскільки з кором можуть прийти особливо небезпечні хвороби — дифтерія, поліомієліт», - зазначив фахівець.

Перший заступник гендиректора ЦГЗ наголосив, що МОЗ ужило кардинальних заходів для стримування поширеності кору.

Нагадаємо, за 6 місяців 2018 року в Україні зафіксовано найбільшу кількість хворих на кір серед країн Європи. За даними МОЗ, в Україні з початку року - до кінця липня на кір захворіли 26 692 людини, причому померло 13 осіб (серед них дев'ятеро дітей).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: