Кожен третій міст в Україні потребує негайного ремонту

unnamed-file-1

В Україні приблизно 16 тисяч мостів, з яких майже третина потребує негайної реконструкції.

Вартість капітального ремонту аварійних шляхопроводів оцінюють у 2 трильйони гривень, тоді як закладено у бюджеті 2,3 мільярда гривень, а на програму відновлення мостів, що триватиме до 2022 року, – мільярд доларів.

За словами міністра інфраструктури Володимира Омеляна, на балансі «Укравтодору» знаходяться 6 тисяч мостів: стан тисячі з них оцінюється як аварійний, ще 2,5 тисячі потребують ремонту різного ступеня серйозності. 10 тисяч шляхопроводів перебувають на балансі місцевої влади. До кінця 2018 року в Україні проведуть капітальний ремонт 45 мостів.

Яка ситуація з мостами в Україні, ІА Дивись.info запитала в експерта напрямку «Інфраструктура майбутнього» Українського інституту майбутнього Ярослава Пилипчука.

– Ситуація з мостами в Україні дуже критична. Тому що з 16 тисяч мостів 4-5 тисяч, тобто третина, потребують реконструкції. Якщо говорити про 2018 рік, то в нас профінансовано капітальний ремонт лише мізерної кількості. Тобто з 4-4,5 тисячі мостів нічого не робиться. Крім того, є ще й така проблематика – довговічність залізобетонних мостів, за чинними нормативними вимогами, була проектована на 70-100 років. За фактом, середній строк служби мостів – 50 років. Але не слід забувати, що є фактори, які впливають на швидкість руйнування цих мостів. Один з них – перевантаження вантажівок, які возять понад 40 тонн тощо.

– А як бути із Карпатським регіоном, де на тривалість життя мостів впливають погодні умови, зокрема повені?

– Тут проблему можна вирішити тільки в один спосіб – застосовувати нові технології, які враховують кліматичні особливості регіону. Такі фактори слід враховувати і більш серйозно до цього ставитися. Зважаючи, що мости у нас були збудовані давно, відтак їхнє руйнування зараз більш помітне. У принципі, якби були нові мости, зведені за новими технологіями, то із такою проблемою ми б не зіткнулися.

– Згідно із статистикою Мінінфраструктури, на капітальний ремонт мостів в Україні треба витратити 2 трильйони гривень. Де взяти ці кошти?

– До прикладу, для реконструкції одного моста у Києві через Дніпро потрібно приблизно мільярд гривень. А якщо врахувати, що загалом у столиці 80 мостів, відповідно, потрібно приблизно 80 мільярдів гривень. Про всю Україну годі й говорити.  Якщо йдеться про джерела фінансування, то зараз це спеціальний фонд Держбюджету, де є стрічка про розвиток мережі і утримання доріг загального користування. Друга стрічка – кредитні кошти Укравтодору за гарантіями уряду. Ще одним джерелом фінансування можуть бути кошти митного експерименту. Четвертим джерелом фінансування я бачу фінансування від міжнародних організацій. На сьогоднішній день фінансування критично мале, і тут треба більше цьому приділяти уваги, прослідкувавши ланцюжок фінансування.

Якщо знайти гроші на реконструкцію мостів, то це дасть змогу завантажити заводи, оскільки сировина, необхідна для ремонту мостів, здебільшого вітчизняна, а імпортна непотрібна. До прикладу, бетон ми виробляємо самі і нема потреби в імпортному бітумі, який потрібен для будівництва асфальтних доріг і який ми закуповуємо в Росії. Тобто є підстави для економічного росту і збільшення валового внутрішнього продукту через збільшення попиту на подібні товари. Тобто ми стимулюватимемо національного виробника. Будуть створені нові ланцюжки. Питання тільки в одному – знайти гроші і зробити це. Гадаю, знайти гроші на такий проект, як мости, які перебувають у критичному стані – це життєво необхідно, бо якщо цього не зробити, то це призведе до ситуації, яка сталася в Генуї. А це вже йдеться не тільки про матеріальні втрати, а й про людські жертви. Це критично важливе питання для безпеки громадян України.  Це питання до Міністерства інфраструктури, чому вони зволікають з вирішенням цього питання.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: