Понад 80% українців вважають себе патріотами

завантаження (2)

Патріотами вважають себе 82% громадян України і лише 13% мають протилежну думку.

Такі результати опитування, проведеного соціологічною групою "Рейтинг".

"За результатами опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг» у серпні 2018 року, патріотами своєї країни вважають себе 82% громадян України (стільки ж, як і у 2017-му). Тільки 13% мають протилежну думку, ще 5% не змогли відповісти", - йдеться у дослідженні.

Соціологи зазначають, що в усіх макрорегіонах України загальна кількість патріотично настроєних громадян перевищує 75%: на Заході таких 85%, у Центрі – 84%, на Півдні – 79%, на Сході – 76%.

Крім цього, за період досліджень зафіксовано найбільшу кількість тих, хто підтримав би проголошення незалежності України, якби сьогодні перед ними постав такий вибір – майже 80% (у 2012 році таких було 62%). Лише 13% висловили протилежні міркування, ще 7% вагалися з відповіддю.

У дослідженні зазначається, що найбільше тих, хто підтримує проголошення незалежності України, на Заході (93%). У Центрі таких респондентів 82%, на Півдні – 72%, на Сході – 63%. Тих, хто має протилежну думку, найбільше у південно-східних областях (від 20 до 25%).

Також відносно більше тих, хто не підтримав би сьогодні незалежність нашої держави серед старшого покоління, бідніших верств населення та осіб із нижчим рівнем освіти.

Водночас, констатують соціологи, за останні 8 років зросла кількість тих, хто ідентифікує себе громадянином України: якщо у 2010 році тих, хто міг себе так назвати було 57%, то у 2018 році таких опитаних уже 66%.

Цьогоріч зафіксовано найменшу за час досліджень кількість тих, хто ідентифікував себе як жителя свого регіону, міста, села (19%), а також тих, хто б просто назвав би свою національність (13%), йдеться у дослідженні. Крім того, порівняно з опитуванням 2014 року помітно зросла кількість тих, хто обрав би альтернативнувідповідь «просто людина» (до 29%, у 2012 таких респондентів було 24%, 2010 – 26%). 10% опитаних назвали як ідентифікатор свою родинну роль, 9% вважають себе «громадянином світу». По 6% опитаних характеризують себе як «радянська людина» та «європеєць». Також 5%, відповідаючи на запитання «Хто я такий?», назвали б свої релігійні переконання, 3% – професію, рід заняття.

За національною ознакою частіше ідентифікували б себе мешканці західних областей. Асоціація із «радянською людиною» притаманна більше жителям південного та східного макрорегіонів, людям старшого віку. Ототожнюють себе із «європейцями» більшою мірою жителі Заходу та Центру, а також молодь, повідомляють соціологи.

Дослідження проводилося з 3 по 10 серпня 2018 року. У ньому взяли участь 2000 респондентів віком від 18 років і старше. Помилка репрезентативності дослідження не перевищує 2,2%.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: