Чотирилапі лікарі: у Львові почали виховувати собак-візитерів (фото)

unnamed (7)

У Львові розпочали навчання так званих собак-візитерів, завданням яких буде спілкуватися з дітьми з обмеженими можливостями та літніми людьми, які потребують контакту із тваринами та дарувати їм позитивні емоції.

Вчора, на ЛКП Лев представили одну із таких візитерок - собаку на кличку Лола, передає кореспондент Дивись.info.

Як зазначили на підприємстві, всього таких собак має бути дві. Для початку вони працюватимуть лише із дітками та старшими людьми.

За словами директорки ЛКП «Лев» Оксани Кошак, після двох років такої служби собаку прилаштують у родину, яка його уподобає.

Що таке каністерапія?

Каністерапія — це один з видів лікування і реабілітації людини за допомогою звичайних або спеціально відібраних і навчених собак під наглядом кваліфікованих фахівців (також – відома, як лікувальна кінологія).

В світі це доволі поширене явище, проте в Україні, як зазначають спеціалісти, для цього не має ні потрібноїї освіти, ані прав.

Як розповіла Оксана Кошак, на підприємстві проаналізували ситуацію та світовий досвід і зрозуміли, що у Львові є доволі багато гарних собак, яких рятують люди, яких забирають в сім'ї, не зважаючи на те, що вони мають певні вади, як психологічні, так і фізичні.

«Тому ми подумали, що й тварини можуть, у свою чергу, бути дуже корисними людям, в тому числі тим, що мають аналогічні проблеми», — пояснила директорка ЛКП «Лев».

Після проходження профільного навчання у Луцьку, команда «Лева» вирішила підготувати першого собаку-візитера. До того ж, серед підопічних ЛКП «Лев» якраз був потрібний кандидат.

Як працюватимуть собаки

Основний куратор цього проекту, кінолог ЛКП «Лев» Володимир Вань розповів, що однією із мети собаки-візитера – це показати, що безпритульні собаки, не лише тягар для нашого суспільства, а вони також можуть брати пряму участь в соціально-побутовому житті.

«Наступною ціллю є показати сім'ям, які хочуть придбати собаку, що не обов'язково тратити кошти та купляти собаку, ми хочемо показати, що безпородні собаки так само  здатні до навчання, до соціалізації та до співпраці з людиною. Ми плануємо відвідувати соціальні заходи, які будуть відбуватися у Львові з неповносправними дітками, зокрема, долучатимемось до читання з дітьми, відвідування закладів», - розповів Володимир Вань.

Як зазначив кінолог, першим і основним етапом є відбір собаки, оскільки не всі собаки можуть бути каністерапевтами.

«При первинному відборі ми дивимось на реакцію собаки на інших собак, її реакцію на їжу та людей. Реакція на людей повинна бути поміркованою, собака не має бігти до всіх. Крім того, не менш важливою є реакції на подразники, больові, шумові, для того, щоб собака спокійно себе поводила в оточенні людей та дітей», - пояснив пан Володимир.

На сьогодні лише провели лише відбір собаки, надалі, як пояснюють на підприємстві, буде відбуватися навчання провідника і навчання собаки.

«Навчання будуть проводиться, як в нас на території ЛКП, крім того, будуть проводити круглі столи разом із психологами, терапевтами, для того, аби взнати потреби, яким  чином ми можемо допомогти людям», - розповів Володимир Вань.

Якою має бути тварина

За його словами, для початку собака-візитер повинна своєю присутністю допомагати реабілітації людей, вона має вміти 4-6 трюків, спокійно відноситися до дітей та бути в міру активною.

Щоби підготувати собаку, потрібно від місяця до півтори часу.

 

«На жаль, в нас в Україні це не зареєстровано і ми не можемо лікувати дітей, тому що в нас немає не це ні освіти і не прав. Практикуватимемо лише візит до дітей – це тільки віддалене спілкування та емоції», - відзначив куратор проекту.

Своєю чергою, Оксана Кошак відзначила, що тварина повинна бути виваженою, щоб на певні такі підсвідомі рухи чи крики дітей змогла спокійно реагувати і щоби дитині було комфортно контактувати.

На підприємстві представили собаку, міні-лайка Лола, близько двох місяців тому її підібрали на вулиці, ймовірно, вона стала жертвою ДТП. У неї діагностували перлом тазу. На щастя, ветеринарні лікарі ЛКП «Лев» змогли вилікувати Лолу і знову поставили її на лапки: Лола активна, бігає, стрибає, і абсолютно здорова.

Текст і фото: Тетяна ЖИКАЛЯК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: