День Незалежності-2018: особливості військового параду

a194f2f33343906b601e01b993f817cfcfdeef2e

24 серпня Україна відзначає 27 річницю Незалежності. Цьогорічний парад має стати особливим у кількох сенсах.

Як це було

Перший парад до цієї дати було проведено на столичному Хрещатику 1994 року. Його приймали начальник Київського округу Іван Біжан та міністр оборони Віталій Радецький.

Наступний парад відбувся аж через чотири роки – 1998-го, тоді вперше було видано пам'ятні нагрудні знаки для військовиків ЗС України — учасників параду.

2001 року, на її 10-ту річницю Незалежності, у складі механізованої колони Хрещатиком пройшло 18 підрозділів, 173 одиниці техніки та 1450 осіб особового складу. Загалом взяло участь 6530 військовослужбовців. Брала участь у параді колона нових Т-84, котрі спеціально перевезли з Харківського заводу ім. Малишева. Разом з Президентом України Леонідом Кучмою, спостерігали за парадом з центральної трибуни президенти РФ Володимир Путін, Польщі Александер Кваснєвський і Македонії Борис Трайковський. Також паради пройшли у Львові та Вінниці, Одесі, Чернігові та Севастополі.

2003 року до параду було залучено майже 5 тисяч військовослужбовців. Урочистим маршем головною вулицею столиці України пройшли 16 зведених батальйонів. Вперше за історію парадів Хрещатиком прокрокувала прапороносна група з прапорами ЗСУ. Відтоді урочисте проходження військ традиційно розпочиналося з маршу «Козацька слава». Парад пройшов без військової техніки.

2004 року парад теж пройшов без військової техніки, у складі 19 зведених батальйонів, з близько 5 тисяч військовослужбовців.

У 2005-2007 роках святкування Дня Незалежності України відбувалося без параду військ. Замість колон бронетехніки та озброєних батальйонів Хрещатиком крокували військові музиканти.

2008 року з нагоди 17-ої річниці Незалежності пройшов перший за 7 років військовий парад за участю військ та техніки. Взяли участь 19 парадних розрахунків, 144 одиниці озброєння та військової техніки у складі механізованої колони та 30 літальних апаратів (8 гелікоптерів і 22 літаки). Загальна кількість особового складу, що взяли участь у параді військ в пішому порядку — понад 3 тис. військовослужбовців. Командував парадом — командувач Сухопутними військами ЗСУ генерал-полковник Іван Свида. Також центральною вулицею Києва урочистим маршем пройшли курсанти і слухачі шістьох військових навчальних закладів Міністерства оборони України, представники Міністерства внутрішніх справ, Державної прикордонної служби, Міністерства з питань надзвичайних ситуацій.

2009 року Хрещатиком пішим строєм прокрокували 3,4 тисячі військовослужбовців у 20 парадних розрахунках . На центральній вулиці столиці України з нагоди свята було продемонстровано бойову техніку Сухопутних військ та Повітряних Сил ЗС України. У небі над столицею пролетіли 35 літаків, серед яких — бомбардувальники, штурмовики та бойові гелікоптери. Родзинкою параду став проліт авіалайнерів Авіаційної національної транспортної компанії імені Антонова: спочатку в небі над Хрещатиком проплив новітній український пасажирський літак Ан-148, а замкнув демонстраційний проліт найбільший у світі літак Ан-225 «Мрія» та винищувачі МіГ-29, пілотовані «Українськими соколами».

Після приходу до влади Віктора Януковича паради у столиці на честь Дня Незалежності не проводилися.

Знову військовий парад на Хрещатику відбувся 24 серпня 2014. Головною вулицею столиці проїхали близько півсотні одиниць військової техніки, у тому числі новітні зразки: БТР-3Е, БТР-4Є, бронеавтомобілі КрАЗ Сougar та KRAZ Spartan. Потім рушили реактивні системи залпового вогню «Бастіон-01» та «Бастіон-02» і найбільш потужні РСЗВ — «Смерч», комплекси зенітно-повітряної оборони «Оса», «Точка-У». Замкнули колону ЗРК С-300. Маршем пройшли 14 парадних розрахунків загальною чисельністю близько півтори тисячі військовослужбовців Збройних Сил, Нацгвардії, МВС та Державної прикордонної служби. Символічним стало проходження зведеної «коробки», до котрої увійшли 120 учасників бойових дій на сході України. Частина техніки та особового складу по завершенню параду вирушили до зони АТО. Того ж дня пройшов морський парад, у котрому брали участь кораблі ВМС України та ДПСУ, в Одесі.

2015 року парад пройшов без участі військової техніки. Участь у параді взяли 2,3 тисячі українських військовослужбовців, 14 військових частин отримали бойові прапори з відзнакою — стрічкою до бойового знамена «За мужність і відвагу». Добровольчі підрозділи, зі сформованих 2014 року, котрі переважно було зараховано до різних силових структур, на марші були представлені батальйоном «Айдар», котрий на той час зазнав найбільших втрат під час «АТО».

2016 року, 25-ту річницю Незалежності Україна відзначила військовим парадом Незалежності в котрому взяли участь понад 4 тисячі військовослужбовців ЗСУ, НГУ, ДПС, співробітників НП, учасників АТО, а також понад 200 одиниць військової техніки, котра опісля мала бути надіслана до зони конфлікту.  18 частин, у тому числі ОК, 10 ОГШБр та 95 ОДШБр, отримали бойові прапори з відзнакою — стрічкою «за мужність». Учасники параду вшанували загиблих українських героїв. Хвилина мовчання супроводжувалась виконанням пісні «Пливе кача». В урочистих заходах до Дня Незалежності взяв участь Президент Республіки Польща Анджей Дуда. Хрещатиком прокрокувала, зокрема, Литовсько-польсько-українська бригада.

Певні зміни сталися у музичному супроводі: було презентовано аранжування для в/о «Запорозького маршу» Миколи Лисенка, закордонні делегації почав супроводжувати «Unter dem Siegesbanner» фон Блона, за президентську фанфару від початку терміна Порошенка, замість класичної «Червона калина&За Україну», слугувала тема з «України» Петриненка.

2017 року в параді брали участь понад 4,5 тис. військовослужбовців та близько 70 одиниць техніки, з яких 25 одиниць — нові зразки, були виставлені для огляду на Хрещатику поміж Майданом Незалежності й Європейською площею. Також головною вулицею Києва вперше крокували військові підрозділи 10 країн-партнерів 9 з яких є членами НАТО. Також на параді були присутні міністри оборони: Сполучених Штатів (Джеймс Меттіс), Литви (Йозас Олякас), Латвії (Раймондс Берґманіс), Молдови (Віорел Чиботару), Польщі (Антоній Мацеревич), Чорногорії (Міліца Пеянович-Джурішич), Естонії (Свен Міксер), заступник міністра оборони Великої Британії, командувач Армії США в Європі Бен Ходжес.

Особливістю цього параду було і те, що вперше указом президента військовим частинам і з'єднанням, які проявили мужність і героїзм, і особливо відзначилися в ході бойових дій, були присвоєні почесні найменування зі стрічками до бойового знамена. Таких було 7 частин: 5 зі складу Збройних Сил і по одній частині — Національної гвардії і прикордонної служби, адже святкування стосується не лише 26-ї річниці незалежності, але й 100-ї річниці створення Армії Української Народної Республіки. Також було представлено новий варіант церемонійного однострою для роти Почесної варти за моделями доби УД Скоропадського Окремого полку Президента України. Крім того, було модернізовано однострої практично для всіх учасників параду.

Чим запам’ятається парад нинішнього року

Нинішнього року військовий парад обіцяє бути особливим. Насамперед вперше після 9 років у небі над Хрещатиком пролетить авіація – військові літаки і гелікоптери. 4 серпня  відбувся тренувальний проліт.

Головною вулицею країни крокуватимуть 4,5 тисячі військовослужбовців. Всього пройде 24 парадні розрахунки, які представляють підрозділи ЗСУ, НГУ, ДПСУ, СБУ та інших формувань, що виконують завдання з охорони та оборони України. Також у параді візьмуть участь 18 країн-партнерів, у тому числі й з держав Північноатлантичного Альянсу, загалом 300 військовослужбовців.

Планується вперше продемонструвати практично всі нові зразки техніки та озброєння: оперативно-тактичний комплекс «Грім-2», високоточну систему залпового вогню «Вільха», автоматизовану РСЗВ «Верба», нову самохідну 155-мм гаубицю «Богдана» та інші новітні технічні досягнення. Загалом у параді військ буде представлено понад 250 одиниць військової техніки. Також у параді візьмуть участь командирські позашляховики «Богдан-2351», санітарні автомобілі «Богдан-2251» і повнопривідні вантажівки «Богдан-6317». На Софійській площі буде представлено броньований мобільний мінометний комплекс UKR-MMC.

Родзинкою цьогорічного параду стане те, що відійде у небуття радянське вітання «Здрастуйте, товариші» – «Бажаємо здоров'я». Натомість його замінить гасло зі сторічною історією «Слава Україні» – «Героям слава». Відповідне рішення прийняв президент Петро Порошенко.

«Я прийняв рішення, що, починаючи з 24 серпня, ці слова вперше пролунають як частина офіційної церемонії військового параду на честь Дня Незалежності України», – заявив глава держави.

При цьому відповідні зміни до військових статутів ще має прийняти Верховна Рада. Раніше уряд з ініціативи Міністерства оборони подав до Верховної Ради проект змін до статутів ЗСУ.

У пояснювальній записці до запропонованих змін вказано, що мета законопроекту – «легітимізувати на рівні Збройних Сил традиційне вітання «Слава Україні! - Героям слава!».

Як зазначає голова Українського інституту національної пам’яті, історик Володимир В’ятрович гасло «Слава Україні» увійшло у лексикон у період української революції початку ХХ століття. Зокрема про це йдеться у спогадах Юрія Горліс-Горського «Холодний Яр». Наприклад, гасло та вітання «Слава Україні! – Козакам Слава!» в часи УНР використовували «Чорні запорожці». Про це йдеться зокрема і в спогадах Петра Дяченка, командира 1-го кінного полку «Чорних запорожців».

За часів гетьманату Скоропадського сердюки вигукували «Слава Україні, Гетьманові Слава».

Гасло в нинішньому вигляді використовувала націоналістична організація «Легія українських націоналістів», що діяла у 1925-1929 роках.

Пізніше бандерівське крило ОУН підхопило це гасло і затвердило його як офіційне привітання організації у 1941 році. Однак після остаточного придушення збройного спротиву ОУН-УПА, гасло «Слава Україні» опинилося під забороною, аж до другої половини 80-их років – початку розвалу СРСР. З новою силою воно зазвучало у 90-их, а сьогодні повертається як офіційне вітання в ЗСУ.

Також заплановане урочисте надання нових почесних назв низці військових частин, зокрема з’являться підрозділи з назвами «Запорізька Січ», полк «Святослава Хороброго» тощо.

Фото, відео: сайт МОУ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: