Синод, на якому українській церкві можуть надати Томос, перенесли на жовтень

360177973-600x340

Засідання синоду Вселенського патріархату, на якому можуть підписати Томос щодо надання українській церкві автокефалії, перенесли з 10 вересня на 9-11 жовтня цього року.

Про перенесення дати засідання синоду ВВС News Україна повідомив архімандрит РПЦ Кирило (Говорун).

Архімандрит Кирило керував відділом зовнішніх зв'язків УПЦ МП, а з 2009 року деякий час у Москві працював у розпорядженні патріарха РПЦ, займав високі посади. У 2014 році він покинув Росію і більше туди не повертався. Останніми роками знаний богослов викладає у США.

20 серпня у Києві пан Говорун презентував власну книгу та прочитав публічну лекцію «Після Томосу», в якій розповів про останні подробиці процесу надання українській церкві автокефалії.

Тоді пан Говорун повідомив, що найближчими часом для вирішення українського питання у Константинополі відбудуться кілька ключових подій.

Найперше – візит до Вселенського патріарха Варфоломія голови РПЦ Кирила 31 серпня. Потім українське питання мають обговорити на синаксі Константинопольського патріархату 1-3 вересня, а підписати Томос мають під час засідання священного синоду 10 вересня.

Проте, за оновленою інформацією, засідання синоду перенесене з вересня на 9-11 жовтня, повідомив архімандрит Кирило.

За його словами, під час засідання синоду можна очікувати трьох варіантів розвитку подій.

Найбільш імовірний сценарій – на засіданні синоду підпишуть Томос щодо української автокефалії.

Другий сценарій – Томос одразу не підпишуть, а відновлять київську митрополію, а вже потім її трансформують в автокефальну церкву.

Третій сценарій – на синоді ухвалять рішення про відтермінування на якийсь час українського питання.

«Наразі все залежить від результатів візиту патріарха РПЦ Кирила до Вселенського патріарха 31 серпня», - акцентував архімандрит Кирило, який вважає, що саме цей візит ще якось може вплинути на рішення Константинополя щодо України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: