У Мінську домовилися про «шкільне перемир’я» на Донбасі

2051766

Тристороння контактна група за участі представників ОРДЛО підтверджує свою повну відданість безстроковому припиненню вогню у зв'язку з початком навчального року, починаючи з опівночі 29 серпня 2018 року.

Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомила речниця Леоніда Кучми Дарка Оліфер.

«Сторони зобов'язуються здійснити всі необхідні кроки для забезпечення сталого режиму припинення вогню. Задля моніторингу сторони також зобов'язуються забезпечити надійний та безпечний доступ СММ ОБСЄ по всій території України, відповідно до її мандату», – написала Оліфер.

Вона зазначила, що наразі безпекова ситуація на Донбасі не зазнала істотних змін.

«Впродовж «хлібного перемир'я» (1 липня – 20 серпня 2018) українська сторона зафіксувала майже півтори тисячі обстрілів з боку НЗФ ОРДЛО, в тому числі з забороненої Мінським угодами зброї – РСЗВ «Град», танків, артилерії, мінометів. Є жертви серед військових та цивільних. За цей період СММ ОБСЄ зафіксувала обстріли 9 населених пунктів.

Справжній мир на Донбасі потребує, насамперед, повного припинення постачань зброї, боєприпасів та пально-мастильних матеріалів з РФ в ОРДЛО. Нині такі постачання тривають: так, 8 серпня СММ ОБСЄ зафільмувала просування на територію України автоколон російської армії, яке відбулося через неконтрольовану ділянку українсько-російського кордону. 10 серпня СММ ОБСЄ вперше зафіксувала наявність в ОРДЛО одразу 4 різних систем радіоелектронної боротьби виробництва РФ – «Леєр», «Красуха», «Биліна», «Репелент-1». Ці та інші докази присутності в ОРДЛО українська сторона порушила під час роботи у Мінську перед представниками РФ. Предметом особливого обурення українських представників стало виявлення на Донбасі мін, яких ніколи не було в Україні – йдеться про комплект «Охота», чиє встановлення потребує високої фахової підготовки. Цей пристрій використовується всупереч усім міжнародним конвенціям щодо застосування протипіхотних мін, його дія вбиває та уражає десятки людей», – зазначила Дарка Оліфер.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: