Мера Сколе перевірять на антисемітизм

71f8a7b9dfbdfa4a4502ebd60f17d2b5_l

Стрийський міськрайонний суд Львівської області виніс ухвалу про проведення експертизи заяв мера міста Сколе Володимира Москаля на предмет наявності ознак антисемітизму та розпалювання ворожнечі.

Про це йдеться у тексті ухвали, яка набрала законної сили 23 липня.

В ухвалі зазначається, що до Стрийського ВП ГУ НП у Львівській області надійшло повідомлення про виявлення кримінального правопорушення від заступника начальника управління СБУ у Львівській області про те, що на сторінці у соціальній мережі «Фейсбук» розміщено матеріал, у якому наведено текстовий варіант виступу міського голови Сколе. Крім того розміщено відеоматеріал виступу.

«Зокрема, на даному відеозаписі ОСОБА_4 вказує, що ОСОБА_5 відкриває документи, які засвідчують, що після приходу до влади більшовиків, в органах влади перебувало від 70 до 95 відсотків євреїв, які знищували нації та народи. ОСОБА_4 стверджує, що єврейських дітей виховують згідно з книгами Кабала та Тора, які нав'язують підліткам стереотипи, хто є ворог і як його треба знищити. Крім того, у вказаних працях багато уваги приділяється смерті гоїв. Так, гоям вони рахують усіх крім іудеїв, а саме християн, арабів та буддистів. Для них це не люди. Після приходу їх до всесвітнього володарювання вони ведуть політику космополітизму та лібералізму, з метою знищення інших націй. ОСОБА_4 цитує слова ІНФОРМАЦІЯ_1», – йдеться в ухвалі.

Відтак 22 травня слідча відділенням Стрийського ВП ГУ НП у Львівській області зареєструвала кримінальне провадження №12018140130000793 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст.161 КК України. Враховуючи, що для з’ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, виникла необхідність у проведенні лінгвістичної експертизи усного мовлення.

Відтак суд задовольнив клопотання слідчої про проведення лінгвістичної експертизи, під час якої мають дані відповіді на наступні запитання:

Чи містяться при виступі у мовленні ОСОБА_4 наданому на дослідження, ознаки факту розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, приниження національної честі, а також гідності громадян єврейської національності у зв'язку з їхніми релігійними переконаннями?

Чи містяться при виступі у мовленні ОСОБА_4 наданому на дослідження, висловлювання образливого характеру до осіб єврейської національності?

Чи є висловлювання ОСОБА_4 фактичним твердженням або оціночним судженням?

Для дослідження експертам направити: DVD диск, на якому є відеофайл виступу міського голови м. Сколе ОСОБА_4, поміщений та опечатаний в пакет «Національна поліція України Головне слідче управління» №4262283.

Проведення експертизи доручити експертній установі – Українського науково-дослідного інституту спеціальної техніки та судових експертиз Служби безпеки України.

Нагадаємо, 15 березня суд виніс вирок міському голові Сколе Володимиру Москалю, якого затримали у 2015 році при одержанні хабара в розмірі 18 тис. грн. Його засудили до 6,5 років ув’язнення, а юрисконсульта – 5,5 років з конфіскацією майна.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: