У Дрогобичі визначили лауреатів Міжнародної премії імені Івана Франка

DSC_0523_1535380048

У понеділок, 27 серпня, в день 162-річниці від народження великого Каменяра в Дрогобицькому міському народному домі ім. Івана Франка відбулася ІІІ урочиста церемонія нагородження Лауреатів Міжнародної премії імені Івана Франка.

Участь у церемонії взяла керівник апарату Львівської облдержадміністрації Маріанна Вільшинська. Цього року Премію вручили у двох номінаціях. У номінації «за вагомі здобутки у галузі україністики» нагороду отримала доктор філологічних наук, професор Українського католицького університету Ярослава Мельник. У номінації «за вагомі здобутки у галузі соціально-гуманітарних наук» нагороду вручили доценту східноєвропейської історії Гельсінського університету  Йоганнесу Ремі.

«Я радий, що маю змогу знову і знову виступити на дрогобицькій землі, де Іван Франко отримав перші знання, які вивели його в світ», - цими словами розпочав свій виступ голова правління Міжнародного фонду Івана Франка Роланд Франко. Він також процитував слова свого діда: «Скрізь і завжди в мене була одна думка – служити інтересам рідного народу».

Цього року журі конкурсу складалося з 12 вчених з п’яти країн: Україна, Італія, Австрія, Польща і Словаччина. Минулого року це були Німеччина, Австрія, Україна, Чехія і Польща.

Після виступів членів журі професора Одеського національного університету ім. І. Мечникова Тараса Вінцковського та академіка  Миколи Мушинки з Словаччини цьогорічні Лауреати Міжнародної премії імені Івана Франка Ярослава Мельник та Йоганнес Ремі отримали з рук Роланда Франка золоті медалі та премії.

Також учасники заходу поклали квіти до пам’ятника Іванові Франку біля міського народного дому.

Довідково:

Міжнародну премію імені Івана Франка започатковано Міжнародним фондом Івана Франка у 2015 році. Її заснував онук українського письменника Роланд Франко. Міжнародна премія вручається у двох номінаціях: «за вагомі здобутки (досягнення) у галузі україністики» та «за вагомі здобутки (досягнення) у галузі соціально-гуманітарних наук». У 2016 році першим лауреатом Міжнародної премії імені Івана Франка у номінації «за визначний особистий внесок у розвиток суспільно-гуманітарних наук» став верховний архієпископ УГКЦ Любомир Гузар.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: