Ахметов візьметься за виробництво мінеральних добрив

59012-_DSC8764

Рінат Ахметов вирішив зайнятися виробництвом мінеральних добрив, дефіцит яких відчувають на собі в останні роки українські аграрії. Ще торік було створено ТОВ «Українські мінеральні добрива», а найближчим часом планується запуск виробництва.

На сьогодні, українські аграрії експортують 90% сульфату амонію. Раніше головним експортером була Росія, але після заборони Кабміну, основним постачальником стала Білорусь.

Компанія «Українські мінеральні добрива» планує перепрофілювати в комплекс з переробки і зберігання мінеральних добрив один із цехів Криворізького центрального рудоремонтного заводу. Згідно із розрахунками, підприємство збирається виробляти 100 тисяч тонн гранульованого сульфату амонію на рік.

Чи позначиться це на ціні мінеральних добрив для аграріїв і як взагалі вплине на вітчизняний ринок поява підприємства ІА Дивись.info запитала в Анатолія Амеліна, директора економічних програм  Українського інституту майбутнього.

«З точки зору економічної теорії, зміниться співвідношення між попитом і пропозицією. Якщо пропозиція збільшиться — відповідно, це може позначитися на зниженні ціни. Тому що частково буде задоволений дефіцит. Найімовірніше, ціна буде ринковою і продавці з покупцями домовляються.

Чи може це вплинути на появу монополії? На ринку, який переважно вже сформований і існує, відкривається нове виробництво. Я б сказав, що навпаки: поява даного виробництва зменшує ступінь монополізації і збільшує конкуренцію.

Від відкриття такого виробництва — самі плюси. Україна є імпортером з різних груп  добрив для сільхозсектору. В даному випадку — власне виробництво дає можливість знизити ціни за рахунок зменшення частки імпортної продукції, яка як правило дорожче», – сказав Анатолій Амелін.

А також експерт зазначив, що поява нового виробництва — це ще і робочі місця, податки і надходження у бюджет.

«Ринок сам з'ясує, наскільки  цей бізнес буде ефективним. Наскільки я знаю, профіль компанії UMG, яка виступає інвестором цього проекту, там працює достатньо професійна, управлінська команда.  Вони детально вивчають проекти, вибираючи найбільш вигідні та ефективні. Тому можна очікувати успіху і цього проекту. Найголовніше — нашим аграріям буде простіше, тому що за останні роки спостерігав за проблемами з постачанням добрив.

Об’єм виробництва не настільки великий, щоб можна було говорити про експорт. У порівнянні з іншими бізнесами Ахметова, цей дуже малий. Створення будь-якого підприємства, робочих місць вже позитивно впливає на будь-якого українського бізнесмена, який і боїться, і ризикує, і вкладає свої кошти в Україну. Звичайно, це позитив.

Будь-який бізнес, який на сьогодні створюється в Україні, і створює нові робочі місця, вже є позитивом. Виключення — ситуації, коли цей бізнес паразитує на державному бюджеті, корупції або на штучній монополізації», – зазначив експерт.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: