Перша Пречиста жито засіває: сьогодні Успіння Пресвятої Богородиці

101160

Сьогодні, 28 серпня, християни східного обряду відзначають одне з 12 найбільших церковних свят – Успіння Пресвятої Богородиці, або Першу Пречисту.

Успіння – це кінець земного життя Богородиці та переселення її в життя небесне.

Після того, як Ісус Христос вознісся на небо, Матір Божа лишилася під опікою апостола Івана Богослова. Незадовго до свого успіння Божа Матір прибула до Єрусалима. Одного разу на Голгофі під час молитви до неї з'явився архангел Гавриїл і провістив їй скоре переселення до життя небесного.

У день смерті Богородиці всі апостоли зібралися біля її ложа, а забрати її душу з’явився сам Господь. Тіло Богородиці поховали в печері. Церковний переказ розповідає, що апостол Фома, який прибув із запізненням, засмутився, що не зміг бути біля Богородиці в останні хвилини її земного життя. Щоб він міг попрощатись з її тілом, апостоли відкотили надгробний камінь. Але на подив усіх всередині були тільки ризи Діви Марії. Її тіло, як і душа, було взяте Господом на Небо.

Час Успіння Діви Марії невідомий. Очевидно лише, що це було до перших гонінь на християн, розв'язаних імператором Нероном в 64 році. Старохристиянська традиція вказує гробниці Діви Марії, Її батьків Іоакима та Анни, а також Йосипа Обручника в Гефсиманському саду, в східній частині Єрусалиму.

Свято Успіння належить до найстарших Богородичних свят. Святкування його почалося в Єрусалимі невдовзі після Собору в Ефесі (431 р.). Аж у шостому столітті свято отримує свою теперішню назву: «Успіння Пресвятої Богородиці».

У це свято закінчується Успенський піст. Якщо Успіння випадає на середу або п’ятницю, то закінчення посту переноситься на наступний день.

Щодо народних традицій цього дня, то протягом осіннього періоду є три «Пречисті», що про них у народі кажуть так: «Перша Пречиста жито засіває, друга – дощем поливає, а третя – снігом покриває». Тож в період «Першої Пречисти» відбувається озимий посів.

Від цього дня дівчата у селі вже не мають тяжкої роботи, кажуть: «Прийшла Перша Пречиста - дівка стає речиста» – починає багато говорити, бо нема вже що робити.

Після Успіння Пресвятої Богородиці родини, у яких були діти на порі, починали активно готуватися до весільного сезону.

За народними віруваннями, цього дня не можна ходити босими ногами по росі. Не можна одягати незручне взуття. Не можна нічого встромляти гострого в землю, бо вона повинна відпочити. Не можна різати ножем продукти. Також на Успіння не можна ні з ким сваритися.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: