Нетрадиційні зв’язки: «Свободівець» Головко захищає інтереси Московського патріархату

HOLOVKO-1

Народний депутат від ВО «Свобода» Михайло Головко співпрацює з екс-регіоналом Вадимом Новинським.

Яким чином депутат від націоналістичної партії «Свобода» пов’язаний з колишніми політичними опонентами йдеться в публікації видання «Інформатор»

В опозиціонери коштом латифундиста-регіонала

Чинний народний депутат від партії «Свобода» Михайло Головко вперше потрапив до Верховної Ради після парламентських виборів 2012 року. Тоді «свободівець» балотувався до Ради по 164 мажоритарному округу, який охоплює південний захід Тернопільської області.

Унікальним випадок Головка є тому, що на виборах 2012 року він перемагає з безпрецедентним результатом – понад 45 відсотків підтримки виборців. Подібний успіх пов’язують не тільки з тим, що Тернопільщина, як і вся Західна Україна була основою електоральної бази ВО «Свобода», а й з масштабною фінансовою допомогою місцевого агробізнесу.

Результати парламентських виборів 2012-го року на одномандатному 164 окрузіТак, Михайло Головко неодноразово був помічений у співпраці з найбільшою на Заході України сільськогосподарською компанією «Мрія Агрохолдинг» та її тогочасним Генеральним Директором Іваном Гутою – головним спонсором «Партії регіонів” в області. Саме інтереси Гути відстоював депутат-«свободівець» за відповідну грошову винагороду.

Свідченням цього є те, що сини Івана Гути – Андрій і Микола, та один з керівників агрохолдингу «Мрія» Владислав Луговський були студентськими друзями Михайла Головка під час їх навчання у Тернопільському національному економічному університеті.

Генеральний директор “Мрія Агрохолдинг” Іван Гута

Вочевидь, старі студентськи зв’язки допомогли майбутньому депутату під час пошуку спонсорів власної виборчої кампанії. За дивним збігом обставин, під час проведення обшуків податковою міліцією у офісі агрохолдингу «Мрія»13 січня 2013 року, на місце події  прибув народний депутат Михайло Головко, який вступив у конфлікт з правоохоронцями, закрився у одній з кімнат, назвавши її своєю громадською приймальнею, а потім разом з помічниками залишив приміщення,  забравши з собою пакунки з документами.

Ще одним підтвердженням співпраці «свободівця» з латифундистом Гутою стало оприлюдення фотографом Владом Соделем листування Головка з невідомим, у якому йшлося про потребу «допомогти» у реєстрації права власності приміщення по вулиці Андрея Шептицького, 6 у Тернополі.

Як вдалося  з’ясувати журналістам видання «Тернопільський тиждень», дане приміщення торгівельно-побутового призначення через підставних осіб належало саме агропромисловій компанії «Мрія».

Від аграріїв до священників

Банкрутство агрохолдингу Івана Гути у серпні 2014 року ставить під загрозу потрапляння Головка у чергове скликання парламенту. Однак, тут на допомогу молодому депутату приходять колишні партійні зв’язки його спонсора, які зацікавилися земельним фондом компанії «Мрія».

Мова йде про «Смарт-Холдинг» екс-регіонала Вадима Новинського, який вже за півроку придбає чверть пакету акцій збанкрутілого підприємства. Окрім земель, Новинського на Тернопільщині цікавить й інший об’єкт – святиня православ’я Успенська Почаївська Лавра, яка належить до УПЦ Московського патріархату.

Справа в тому, що у серпні 2014 відбувається найзапекліша фаза бойових дій на Сході України, де на стороні бойовиків неодноразово були помічені священослужителі УПЦ МП, що благословляли терористів Л/ДНР на боротьбу з «фашизмом».

Проросійських поглядів дотримувалися у Почаєвській Лаврі, де ченці відкрито говорили про штучне походження української нації й української мови та «вічну єдність трьох братських народів», про що також неодноразово писали журналісти. Все це спричинило розмови про необхідність передачі обох Лавр (Київської та Почаївської – ред.) до УПЦ КП та можливу заборону діяльності УПЦ МП.

Саме останньою опікується Вадим Новинський, про що свідчать його заяви на захист Московського патріархату, регулярні зустрічі з найвищим російським духовенством та участь у всіх заходах УПЦ МП.

Вадим Новінський разом з Митрополитом Онуфрієм

Зрозуміло, що потенційна загроза «нападу праворадикалів» на святиню або будь-яке суспільне невдоволення колабораціоністською діяльністю священослужителів потребували термінового втручання.

І тут у нагоді «православному олігарху» стає молодий «свободівець» Михайло Головко, до виборчого округу якого належить Почаївська Лавра і який якраз втратив головного спонсора.

За свідченням одного з колишніх депутатів VII скликання від «Партії регіонів», під час однієї з зустрічей у серпні-вересні 2014-го року, Новинський та Головко домовилися про співпрацю на взаємовигідних умовах: «свободівець» гарантує, що жодних дій та масових акцій на Тернопільщині проти Почаївської Лаври і її керівництва не буде, а натомість молодий депутат знову переможе на своєму одномандатному окрузі.

Свій вклад у перемогу Головка на 164-му окрузі зробила і Почаївська Лавра, оскільки її керівництво є потужним «гравцем» на політичній арені Тернопільщини. Громадський активіст з Почаєва Тарас Паляниця у коментарі журналістам зазначав, що життя міста повністю залежить від вищого духовенства монастиря і «без благословення настоятеля нічого тут відбуватися не може».

Прихожани Почаївської Лаври під час Хресної ходи

Наприклад, під час дострокових виборів президента у 2014 році саме округ, до якого входив Почаїв був чи не єдиним, де Сергій Тігіпко, основний електорат якого зосереджений на Сході та Півдні України, зміг здобути хоч якийсь позитивний для себе результат.

У Михайла Головка ж на дільницях Почаєва і околиць під час останніх виборів до парламенту рівень підтримки був ну просто вражаючим: понад 30% виборців тут підтримали представника націоналістиної партії «Свобода», яка постійно виступає проти функціонування Московського патріархату на території України.

Зрозуміло, що досягти такого результату депутату, рівень підтримки політичної сили якого навіть не досяг прохідного бар’єру, без стороннього втручання не зміг би ні за яких обставин.

Подібна співпраця націоналістів з колишніми представниками режиму Януковича здавалась би дивною, якби не оприлюднені журналістами факти прямого фінансуваннядіяльності ВО «Свобода» Партією регіонів.

Олег Виговський

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: