«Свободу «Майору!»: як у Львові відбувався суд у справі активіста С14 (фото)

DSC08454

Скандальна справа активіста організації С14 Маркіяна Вербового (Майора), який підозрюється у пораненні поліцейського, отримала продовження.

Сьогодні розглядали апеляцію, подану захисниками активіста, і засідання не обійшлося без скандалів та вуличних акцій.

Суд в диму

Ще перед засіданням кілька десятків активістів зібралися біля приміщення Апеляційного суду Львівської області. Вони палили фаєри і скандували «Свободу «Майору». Тюрму прокурору!», а також «Хто замовив Катю Гандзюк!».

 

На початку засідання захисники підозрюваного (їх було аж троє і серед них Валерія Коломієць, відома участю у справах щодо прихильників Саакашвілі) оголосили клопотання про те, щоб Вербовий був доставлений до зали суду, оскільки він бажає дати пояснення.

Своєю чергою  представник прокуратури заявив, що не бачить у цьому потреби. Захисники підозрюваного заявили також про клопотання кількох народних депутатів, які готові взяти Маркіяна Вербового під особисту поруку. Один з нардепів, Володимир Парасюк, навіть був присутній у залі суду.

Порадившись між собою, судді прийшли до висновку про необхідність доставити до зали суду Маркіяна Вербового. Втім, попри прохання захисників зробити це негайно, судді заявили, що засідання оголошує перерву до 6 вересня. Це обурило активістів, які відмовилися покидати залу скандуючи: «Привезіть Майора!», а Володимир Парасюк пішов до суддів з’ясовувати ситуацію.

У чому суть справи

За інформацією поліції, в ніч на 17 серпня оперативники помітили двох осіб, які в центрі міста наносили фарбою напис на фасад будинку. Під час затримання один із втікачів заподіяв 33-річному оперуповноваженому ножове проникаюче поранення.

Фото із першого судового засідання 17 серпня 2018 року

Цього ж дня за рішенням Галицького районного суду 20-річного Маркіяна Вербового взято під варту без права внесення застави терміном на 60 діб. Саме такий захід час судового засідання просили слідчий та працівник прокуратури. Свою позицію вони аргументували тим, що Маркіян Вербовий підозрюється у вчиненні тяжкого злочину, також він не має міцних соціальних зв’язків — не навчаться у навчальних закладах та не працює. Відтак, може ухилятися та переховуватися від слідства, а також впливати на свідків.

Натомість, тоді захисник підозрюваного заявив, що на його думку запобіжний захід, який пропонує сторона обвинувачення занадто суворий. Він надав суду документи, які свідчать про те, що підозрюваний має постійне місце проживання, а також позитивні характеристики за місцем проживання. Сам Маркіян Вербовий заявив, що не погоджується з показами свідків-поліцейських і додав, що під час інциденту поліцейські не були у формі та не представилися. Також він відмовився відповідати на будь-яке питання пов’язане з іншим активістом, учасником інциденту.

Версія захисту

 

Один із захисників Вербового, Іван Василишин після сьогоднішнього засіданнярозповів журналістам версію подій, якої притримується захист.

«Вербовий, який зі своїм товаришем малювали на стані певні трафарети, йшли вулицею, і тут з-за рогу іншої вулиці на великій швидкості під’їхали кілька автомобілів, з них вибігли люди і кинулися на них. Його товаришу скрутили руки, кинули на землю і почали наносити тілесні ушкодження. Вербовий, побачивши це, почав утікати. Його наздогнали. На момент, коли його наздогнали і шарпнули, в його руці був ніж. Він розвертався і тому випадково наніс удар цьому працівнику поліції. Працівники поліції не представлялися. Вони не бачили, як наносився трафарет, тобто складу адмінпорушення, і не мали права затримувати. Вони могли спокійно підійти, представитися, встановити особи. Ніхто б їм нічого не сказав.

Вважаю, що тут є порушення оперативних працівників під час виконання службових обов’язків. По кваліфікації, думаю, що там може бути перевищення меж необхідної самооборони, тут ще треба буде розбиратися. Після того, як Вербовий наніс удар, і вони сказали, що є працівниками поліції, він віддав ніж і жодного опору не чинив, і пішов з ними в райвідділ».

Захисник вважає, що слідство вдається до маніпуляцій: «Слідство перекручує обставини справи. Його товариша допитували без адвоката, хоча він просив про це, йому погрожували, тобто йде фальсифікація матеріалів кримінального провадження. Вербовий готовий нести покарання за те, що він скоїв, але працівники поліції теж повинні свої повноваження застосовувати правильно», - заявив адвокат.

Він також пояснив, чому активіст носив із собою ніж. «По Львову бігають тітушки, ось недавно певні особи зробили бійку під час похорону бійця АТО, тобто є такі групи, які хочуть зробити безлад. І хлопці думали, що працівники поліції, які приїхали на цивільних машинах, в цивільному одязі, це може бути одна з таких груп. І коли їх почали бити, то вони так це і зрозуміли, що це одна з груп, можливо, проросійських. Спочатку вони навіть не втікали, бо думали, що це не до них і повз них просто пробіжать. А що може людина подумати в такій ситуації?» – каже адвокат.

«Він вдарив випадково, з необережності. Це були ненавмисні дії. В цій ситуації хлопці діяли адекватно, вони мали право на самозахист», - додав Іван Василишин.

Під особисте зобов'язання

Відтак, тепер захист просить уже не про домашній арешт, як під час суду першої інстанції, а про звільнення на поруки нардепів.

«Особиста порука народного депутата Парасюка, є ще інші депутати, які готові взяти його на поруки. Вербовий – активна, національно свідома молода людина, їздив на Схід в добровольчі батальйони», - заявив Іван Василишин.

Тим часом, після спілкування з суддями, активісти таки вирішили розійтися. «Ухвала була проголошена і її зміна під тиском громадськості поставить під сумнів всі наші подальші кроки в цьому суді. Судді гарантують явку Маркіяна на наступне засідання», - заявив один з активістів.

Сам Володимир Парасюк, пообіцяв прийти на наступне засідання і привести з собою ще кількох нардепів.

Наразі ж захисники розглядають можливість подати скаргу на суддів, оскільки вважають сьогоднішнє рішення протиправним.

«Особа не може бути доставлена в суд лише в разі її відмови. Наскільки нам відомо, Маркіян не відмовлявся, щоб його сюди доставили. Жодного повідомлення про те, що він відмовляється ні, ми ні суд не отримували. Трактувати це як його відмову – це протиправно. Суд мав забезпечити доставку Маркіяна, але він цього не зробив», - заявили захисники.

Тож, наступне судове засідання має відбутися 6 вересня.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: