У Польщі Купріяновича через його виступ у Сагрині виключили з комітету при Інституті нацпам’яті

z23743253V,Dr-Grzegorz-Kuprianowicz

Григорій Купріянович більше не є членом Комітету захисту пам'яті боротьби і мучеництва, який діє при відділенні Інституту національної пам'яті у Любліні.

Згідно з повідомленням Radio Lublin, таке рішення прийняв Ярослав Шарек, президент Інституту національної пам'яті, пише lublin.wyborcza.pl.

«Те, що зробив пан Григорій Купріянович, абсолютно антипольське, спрямоване проти польської нації. У зв'язку з вищесказаним, його присутність у Комітеті захисту пам'яті боротьби та мучеництва в Інституті національної пам'яті було б абсолютно незрозумілим», – сказав Пшемислав Чарнек, воєвода Люблінського воєводства.

Йдеться про липневий виступ Купріяновича під час церемонії в Сагрині. Це невелике село, яке колись населяли українці та поляки. У березні 1944 року було скоєно злочин проти українського населення польськими партизанськими загонами. Під час публічного виступу Купріянович заявив, що події, що відбувалися в цьому місті, були «злочином проти людства, вчиненим (...) членами польської нації, партизанами АК, які є солдатами польського підпілля».

Ці слова не сподобалися Чарнеку, який направив повідомлення в окружну прокуратуру в Замості. Люблінський воєвода зазначив, що покладення відповідальності за події 9 та 10 березня 1944 року на польську націю є спробою розсіяти відповідальність та відвернути увагу, а отже, прагнути заперечувати злочини українських націоналістів.

Прокуратура в Замості передала справу в Відділ Комісії з питань кримінального переслідування злочинів проти польського народу в Інституті національної пам'яті в Любліні. Він мав перевірити, чи порушена стаття. 55 Закону про ІПН. Відповідно до протоколу, кожен, хто публічно та фактично заперечує злочини, скоєні польською нацією, підлягає штрафу або позбавленню волі на строк до 3 років.

Після розгляду справи, включаючи реконструкцію всієї промови президента Українського товариства та її аналізу, голова комісії з питань кримінального переслідування злочинів проти польського народу в Любліні виніс рішення про відмову в порушенні розслідування.

Читайте також: Готовий відповідати за кожне слово у Сагрині, – українець, якому у Польщі загрожує в’язниця за згадування жертв АК

Проте на цьому не закінчилося. Другу справу розслідує прокуратура в Замості, яка розпочала розслідування за статтею 133 Кримінального кодексу, йдеться про публічну образу нації чи польської держави.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: