Як провести вихідні: Старосамбірщина запрошує на бойківські забави (фото)

фестиваль Карпатія 6

Цього разу у межах спільного проекту Дивись.info, управління туризму та курортів Львівської облдержадміністрації та «Дуже радіо» запрошуємо на бойківську забаву на Старосамбірщину.

Саме там, цими вихідними відбудеться етнофестиваль «Карпатія», який ознайомить з побутом, звичаями, традиціями, народною творчістю та ремеслами бойків Старосамбірщини, розкриє смак традиційних страв бойківської кухні.

Відчуйте гостинність та давній дух традицій славетних українців-горян!

2 вересня о 14:00, при в`їзді в с. Спас, на горі Сторожня гостей вітає етнофестиваль «Карпатія»:

  • 14:00-14:30 – урочисте відкриття фестивалю,
  • 14:30-15:00 – вітальне слово організаторів та почесних гостей,
  • 15:00-20:00 – виступи колективів із Львівської, Закарпатської, Луганської областей,
  • 20:00-21:00 – виступ ІVAN NAVI,
  • 21:00-21:15 – вогняне піротехнічне шоу,
  • 21:15-21:30 – закриття фестивалю.

Локації:

  • 14:00-20:00 – містечко бойківських ремесел, побуту та звичаїв,

  • 14:00-20:00 – частування від чарівних бойківчанок та смачні майстер-класи з   приготування автентичних бойківських страв,
  • 14:00-20:00 – верхова їзда та екскурсії на возах «Стежками князя Лева»,
  • 16:00-19:00 – захоплююча прогулянка на повітряній кулі.

Що скуштувати?

  • книші, вареники
  • пиріжки з бульби
  • різні види домашнього сиру: бринза, гляганий сир
  • голубці з бульбою і грибами
  • запашні карпатські трав`яні чаї
  • смачні бойківські страви.     

   Що привезти з подорожі?

  •   вироби народних майстрів,
  • бойківські сири та смачні гостинці.

Що подивитись поблизу?

Старий Самбір – місто, що раніше вважалось потужним торговим центром, де відбувались ярмарки та щотижневі торги. На жаль, до наших днів не збереглась славнозвісна Старосамбірська ратуша 1668р.

Місто відоме єврейським цвинтарем XVI ст., що є одним із найстаріших в Україні, та пам`яттю єврейській громаді міста, що існувала тут протягом більш як 400 років і була знищена в часи Другої світової.

Більше фото старовинного цвинтаря та синагоги дивіться тут.

Також в місті можна побачити синагогу кінця XIX ст., яка нажаль поступово руйнується.

Костел Святого Миколая – одна з головних окрас міста. Першу згадку про храм можна знайти в історичних документах датованих ХV ст. Сьогоднішній кам`яний костел був збудований 1903 р. у стилі неоготики.

Церква Святого Миколая – мурована святиня в центрі міста, збудована у 1830 р. Особливою цінністю храму відзначається чотириярусний іконостас, до якого входить частина ікон зі старішої церкви, що була побудована у 1683 р.

Гарна панорама для фото відкривається біля вітрової електростанції Старого Самбора.

Стара Сіль – містечко, яке було важливим осередком важення солі з королівських соляних шахт.

Сьогодні воно славиться дерев'яною П'ятницькою церквою – найдавнішою місцевою пам'яткою, яку було зведено в далекому 1440 р. та віллою «Анна» – унікальною спорудою, прикрашеною ліпниною на стінах та цікавим флюгером на вежі.

Лаврівський василіянський монастир Святого Онуфрія причаївся у передгір'ї Карпат Старосамбірського району, у с. Лаврів і є одним з найстаріших та найшанованіших в Україні.

Перший камінь мурованої святині був закладений литовським князем у 1270 р. До стародавнього монастирського комплексу входить церква Святого Онуфрія – покровителя подорожніх, породіль, бездітних родин; монастирські келії 1909 р. та дзвіниця. У церкві збереглися унікальні фрески ХV та ХVI ст., фрагменти яких і до сьогодні можна побачити на стінах бабинця. У підземному склепі, в криптах, поховані найбільш поважні духівники храму.

Також, ймовірно, тут був похований князь Лев Данилович. Церковна мурована дзвіниця слугувала оборонним елементом мурів монастиря, а неподалік монастирського комплексу в спокої розташувався цвинтар.

Тершів – стародавнє гірське село, якому особливого карпатського колориту надають схили Верхньодністровських Бескидів. Тут у 1519 р. збудували водяний млин із сукновальнею, згодом – тартак, два млини, винокурню та броварню. Сьогодні в селі збереглись руїни кам`яного млина
XIX ст.  

Спас – це невеличке село в середні віки було одним з найважливіших релігійних центрів Карпат. Назва села походить від Спаського монастиря, який існував на цій землі в XIII-XVIII ст. Під час археологічних досліджень у північно-західній частині села були знайдені фундамент давнього монастиря та вежі з грубими мурами.

В наші часи в селі збереглись залишки оборонного валу та милують очі невеличкі водоспади.

Спаський камінь (як ще називають Чортів камінь, Соколів камінь) – геологічна пам`ятка природи. Комплекс скель складається з трьох каменів-велетнів, висота найбільшого з яких – 24 м.

Бусовисько – невеличке бойківське село, славне церквою Собору Пресвятої Богородиці, збудованою у 1780 р. Окрасою дерев`яної церкви є її іконостас,  виконаний у XVIII ст.

Що ще подивитись на Старосамбірщині?

Старосамбірщина багата пам’ятками історії культури, серед яких і руїни замку Гербуртів ХVІ ст., рештки замку ХІV століття в с. Муроване, монастирські комплекси в м. Добромилі, Добромильська ратуша.

Руїни замку Гербуртів розкинулись посеред букового лісу, на горі Сліпій, біля містечка Добромиль.

Замок був збудований у 1450 р. та знаходиться майже на кордоні між сучасними Україною та Польщею. На сьогодні збереглись залишки воріт замку, частина помешкань господарів і стін фортеці, залишки однієї вежі.

Добромильська ратуша входить до числа найбільш давніх ратуш в Україні.

Нагадуючи старовинний замок, будівля  зустрічає гостей та мешканців на центральній площі міста.

Як доїхати?

Власним авто м. Львів – с. Спас по Н13: відстань 98 км, час в дорозі близько
1 год 45 хв.

Автобусом з АС Західна: м. Львів, вул. Городоцька, 359. Напрям: Львів – Турка, Львів – Лопушанка.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: