Абсурд – звинувачувати українців у «націоналізмі» за пошану пам’яті про своїх предків, – МІОК

z23743253V,Dr-Grzegorz-Kuprianowicz

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою НУ «Львівська політехніка» написав відкритого листа на захист Григорія Купріяновича, якого переслідують у Польщі через його виступ під час вшанування українських жертв Армії Крайової у Сагрині.

Текст листа наводимо повністю

Відкритий лист МІОКу на захист та підтримку доктора Григорія Купріяновича, українця, громадянина Республіки Польща, голови Українського товариства Любліна, директора Підляського Наукового Інституту, Співголови Спільної комісії уряду та національних і етнічних меншин у Республіці Польща

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» (МІОК) вимагає припинити кримінальне переслідування та публічне цькування доктора Григорія Купріяновича, законослухняного громадянина Республіки Польща, знаного історика, голови Українського товариства міста Любліна. Переконані, дії польського керівництва в особі люблінського воєводи Пшемислава Чарнека, спрямовані на приниження української громади та її чільних представників – це шлях, який веде українсько-польські взаємини у глухий кут.

Нас турбує невпинне зростання на території Республіки Польща антиукраїнських шовіністичних настроїв, перманентно підбурюваних публічними виступами представників тамтешньої офіційної влади. Про такі негативні явища, зокрема, говорили й гості міжнародного симпозіуму «Меншість серед більшості: українці Польщі», який організував наш Інститут 25 квітня. Участь у цьому заході взяв і доктор Григорій Купріянович, як і в низці інших подій, проведених у співпраці з МІОКом. Сприяє ж розгортанню українофобської істерії ухвалений цьогоріч польський закон про «Інститут національної пам’яті – комісію з переслідування злочинів проти польського народу і деяких інших законів», у якому в маніпулятивний спосіб пропонують, з-поміж решти, притягати до кримінальної відповідальності за «заперечення злочинів українських націоналістів». Таким чином, намагання польського провладного політикуму нав’язати польському та українському соціумам однобоке висвітлення подій українсько-польського військового протистояння отримали юридичне підґрунтя.

Вважаємо неприпустимим звинувачувати науковця, шанованого не лише в Україні, а й у Польщі, громадянином якої він є від народження, у «зневазі польської нації» лише за те, що правдиво висвітлює факти складного історичного минулого. Текст промови доктора Купріяновича доступний у відкритих джерелах і, зрештою, польський Інститут національної пам’яті не знайшов підстав для відкриття провадження проти польського українця. Утім, справу проти нього порушено в Окружній прокуратурі Замостя. А 30 серпня стало відомо, що під час засідання Комітету із захисту пам’яті боротьби і мучеництва при відділі Інституту національної пам’яті в Любліні Григорія Купріяновича відкликали з членства цього комітету.

Абсурд – звинувачувати українців у «націоналізмі» за пошану пам’яті про своїх предків та збереження своїх національних традицій в іншомовному та іншокультурному середовищі. Чинність так званого «анти бандерівського закону», за статтями якого намагаються позбавити волі Григорія Купріяновича – загроза існуванню всієї української громади на території Республіки Польща, порушення прав на свободу думки та слова. Понад те, ситуація із цькуванням очільника української спільноти Люблина вже має свої тривожні наслідки. За словами доктора Купріяновича, «до польського суспільства, зокрема в Люблинському воєводстві, вже надійшов меседж, що українці роблять щось недопустиме, що можна їх публічно лаяти, звинувачувати у націоналізмі. А навіть більше, адже воєвода підкреслив: “Моїм обов’язком як поляка є звернення з повідомленням до прокуратури”, тобто він як представник влади показує місцевому суспільству певне розуміння національного обов’язку».

Переконані, підігрівання градусу нетерпимості до українців у польському суспільстві грає на руку головній загрозі не лише для України, а й для Польщі та всієї європейської спільноти – Російської Федерації, агресора, що розв’язав війну на сході України та анексував Кримський півострів. Усім європейцям варто усвідомити, що, як каже сучасний український поет і доброволець Олег Короташ, «Україна – це брама, за якою пекло».

Цим листом ми висловлюємо свою солідарність із доктором Григорієм Купріяновичем та численною громадою українців у Польщі. Закликаємо всіх відповідальних осіб не допустити політично вмотивованого переслідування, розв’язаного адептами агресивної антиукраїнської діяльності в сучасній Польщі. Вимагаємо від польської влади скасувати українофобський закон про «Інститут національної пам’яті – комісію з переслідування злочинів проти польського народу і деяких інших законів», за яким небезпеці підлягає ціла українська спільнота. Ми разом з українцями Польщі в цей скрутний час і всіма можливими способами сприятимемо їхньому захисту».

Читайте також: Готовий відповідати за кожне слово у Сагрині, – українець, якому у Польщі загрожує в’язниця за згадування жертв АК

Тим часом на будівлі Інституту національної пам’яті у Варшаві з’явилися написи на захист Григорія Купріяновича. Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомив Ігор Ісаєв.

«На будинку ІНП Польщі у Варшаві намалювали: «За доктора Григорія Купріяновича»; «ви ганьбите Польщу»; «Шарек, брехуне, історія тебе осудить», – написав Ігор Ісаєв.

 

Нагадаємо, Окружна прокуратура Замостя відкрила кримінальне провадження проти Григорія Купріяновича. А також його виключили з Комітету захисту пам’яті боротьби і мучеництва, який діє при відділенні Інституту національної пам’яті у Любліні.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: