Для ремонту вулиць Львова планують випробувати нанотехнологію від італійської фірми

59bf79a006f4a-21751815-882712731884482-6963821472279186130-n
Фото: ілюстративне

Львів знайомиться з новими сучасними європейськими нанотехнологіями, які застосовуються при будівництві та ремонті доріг.

Впродовж цього тижня у Львові перебували представники італійської фірми «NanoAlps», які презентували посадовцям міської ради, проектантам та комунальним підприємствам свою технологію у цій галузі, пише прес-служба ЛМР.

Зазначається. що технологія NanoAlps передбачає використання екополімерів, що дозволяє поліпшити і зміцнити ґрунти, збільшити термін експлуатації та морозостійкість дорожнього покриття, та скоротити витрати на матеріали і транспорт, а це, своєю чергою, дасть змогу зменшити витрати на ремонт на 30% та пришвидшити час проведення ремонтних робіт.

Посадовці міської ради зацікавилися презентованою продукцією та запропонували співпрацю, щоб вже цього року випробувати нанотехнологію з використанням екополімерів під час ремонту кількох ділянок вулиць міста.

«Впродовж цього тижня представники італійської фірми «NanoAlps» презентували три види продукції, яку можна використовувати при різному будівництві. Зокрема, йдеться про NanoAlpsRSystemSoli — нанотехнологію для об’єднання і зміцнення ґрунту, яка переробляє малоцінні земляні будівельні матеріали у високоякісні (застосовують як основу для доріг, парковок, велосипедних і пішохідних доріжок, покриття територій портів і аеропортів та ін); NanoAlpsRSystemDrain — нанотехнологію для несучих шарів ґрунту чи дренуючих поверхонь, яка дозволяє споруджувати водопроникні несучі шари і укріплень для поверхонь (застосовується у транспортній інфраструктурі, де потрібні дренажні властивості); та NanoAlpsRSystemSAFE — нанотехнологію для непроникних мінеральних шарів, яка герметизує водонепроникні шари, створює ущільнення і очищає забруднені грунти (застосовується у всіх сферах, де потрібна висока герметичність і водонепротикність: наприклад, сміттєзвалища, річкові та морські дамби, дамби і земляні вали, водосховища і водні резервуари)», - йдеться в повідомленні.

«Як працює їхня технологія? Береться місцевий ґрунт, без піску, без щебіню, просто перемелюється фрезою і додається полімер і цемент. У такий спосіб утворюється основа для дороги, на яку потім стелиться асфальт. Ця основа замінює пісок і щебінь, який є дуже дорогий. Відповідно, здешевлюється вартість робіт, та й самі роботи відбуваються швидше. Тобто, під час будівництва чи ремонту дороги непотрібно використовувати звичні для нас будівельні матеріали, такі як пісок, глина, щебінь, а використовується наявний ґрунт, перемішаний з полімерною добавкою і цементом», — пояснює директор ЛКП «Інститут просторового розвитку» Олег Шмід.

Однак, за його словами, перш ніж застосовувати цю технологію, потрібно провести аналіз ґрунтів.

«Вивчивши ґрунт, стає зрозуміло, яку пропорцію необхідно дати цементу, а яку — полімеру. Представники фірми „NanoAlps“ взяли для аналізу зразки кількох видів ґрунтів. Коли наявний ґрунт добре проявляє себе у взаємодії з полімером, із цього виходить хороша основа під дорожнє покриття. Ця основа відстоюється менше дня, і після того на ній зразу ж можна стелити асфальт», — додав Олег Шмід.

Заступник міського голови Львова з питань житлового-комунального господарства Сергій Бабак зацікавився пропозицією, відтак — запропонував співпрацю для випробування цієї технологію на внутрішньоквартальних вулицях Львова вже цього року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: