Почесну варту «озброїли» козацькими шаблями, замість «будьонівських» шашок

40454442_2150566068601296_1913115112382660608_n

На параді до Дня Незалежності Почесна варта Міністерства оборони України вперше продемонструвала зразки нової церемоніальної січної зброї – «козацької шаблі».

Про це повідомили у Головному управлінні розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ.

За основу взяли одну з найпоширеніших шабель XVI-XVII ст. Ця зміна є ще одним кроком до позбавлення України радянських наслідків. Оскільки на озброєнні почесних варт ЗСУ використовували «будьонівські» шашки зразка 1940-х років.

Згідно з історією, саме на XVI ст. припадає популярність шаблі у Східній Європі. Так само і розвиток українського козацтва, для якого цей вид холодної зброї став основним.

Однак за період козацтва так і не встановили «свій», оригінальний варіант шаблі. Так до кінця XVII ст. її форма та оздоблення були довільними. Дослідники вважають характерною ознакою національної приналежності шаблі декор та перероблену конструкцію.

Тому під час розробки «козацької шаблі» акцент був зроблений більше на декор. Так виник остаточний варіант – поєднання історично українських мотивів козацьких часів із сучасними військовими елементами ЗСУ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: