Завтра у Любліні пройде акція на підтримку Купріяновича, якого переслідують через виступ у Сагрині

promova2-800x445

У вівторок, 4 вересня, в Любліні, під офісом воєводи Пшемислава Чарнека, відбудеться акція на підтримку доктора Григорія Купаріяновича, історика українського походження.

Організовує акцію польський громадський рух «Громадяни Польщі».

«Восьмого липня в Сагрині, перед пам’ятником українських жертв нападу на це село Селянських батальйонів і Армії крайової в 1944 році відбулися урочистості з участю Президента України Петра Порошенка. Під час них із промовою виступив голова Українського товариства в Любліні Григорій Купріянович, громадянин Республіки Польща українського походження, який, серед іншого, заявив, що «більш ніж 74 років тому тут загинули громадяни Польщі — українські православні мешканці цієї землі, де багато століть жили їхні пращури. Вони були вбиті іншими громадянами Польщі тому, що говорили іншою мовою і визнавали іншу релігію. Цей злочин проти людства був вчинений членами польського народу — партизанами Армії крайової, які були вояками Польської підпільної держави».

Ці слова викликали обурення люблінського воєводи Пшемислава Чарнека, який уже наступного дня із шумом у ЗМІ подав повідомлення до прокуратури, тому що, на його думку, цей переказ історичної правди «прирівнює 130 тис. [польських] жертв геноциду українських націоналістів до декількох сотень українських цивільних, які загинули в Сагрині 10 березня 1944 року», а це «може бути злочином», – повідомили у громадському русі.

Районна прокуратура в Замості 14 серпня розпочала провадження через висловлювання Григорія Купріяновича за ст. 133 КК Польщі (зневага польського народу).

«Інститут національної пам’яті Польщі, у зв’язку з недавньою поправкою до Закону про ІНП, не знайшов у промові д-р Купріяновича порушення ст. 55 Закону про ІНП, тобто заперечення злочинів українських націоналістів. Однак голова ІНП Польщі Ярослав Шарек вирішив покарати представника національної меншини по-іншому: 30 серпня він відхилив членство Григорія Купріяновича в Комітеті захисту пам’яті боротьби і мучеництва при ІНП в Любліні.

Ми, рух «Громадяни Республіки Польща» (Obywatele RP), висловлюємо нашу солідарність з Григорієм Купріяновичем, і якщо його мають судити, ми хочемо показати, що подібних «злочинців» серед польських громадян більше.

Читайте також: Готовий відповідати за кожне слово у Сагрині, – українець, якому у Польщі загрожує в’язниця за згадування жертв АК

Тому ми, під воєводським управлінням у Любліні 4 вересня, об 11:30 за польським часом, повторимо публічно частину промови Г. Купріяновича, після чого віднесемо самі на себе заяву до прокуратури про вчинення злочину», – йдеться у повідомленні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: