Куди поїхати на вихідні: львів'ян запрошують подивитися на мальовничий скельний монастир (фото)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Цього разу у межах спільного проекту Дивись.info, управління туризму та курортів Львівської облдержадміністрації та «Дуже радіо» пропонуємо туристичний маршрут у невеличке село Розгірче, що розкинулось в долині річки Стрий.

Цього разу у межах спільного проекту Дивись.info, управління туризму та курортів Львівської облдержадміністрації та «Дуже радіо» пропонуємо туристичний маршрут у невеличке село Розгірче, що розкинулось в долині річки Стрий.

Мальовниче село Розгірче оточене лісами, скелями та урочищами відоме з 1460 р. Пам'яткою села є «городище» на вершині гори, яке зберегло сліди оборонних земляних валів давньоруського періоду.

Біля підніжжя карпатського села, посеред буково-смерекового лісу, заховалась надзвичайна святиня – унікальний скельний комплекс, аналогів якого на Львівщини не має.

Його історія лине ще з далеких язичницьків часів VIII-VII ст. до н.е.

За знайденими надписами на стінах вважається, що тут було язичницьке капище.

Чоловічий монастир повстав в Розгірчому в XIII – ХІV ст. Немов кам`яні ворота, відвідувачів монастиря зустрічають дві скелі, розташовані неподалік основного скельного комплексу.

Сакральна пам`ятка складається з трьох печер, розміщених на двох рівнях, нижній з яких використовували під  житлові приміщення, верхній слугував монастирською церквою. Житлова площа представлена просторим приміщенням з високою стелею, вікнами, окремим входом і круглим віконцем над ним.

Поряд збереглось невеличке приміщення, на думку різних вчених його могли використовувати як комору для збереження харчів, або ж як келію. Сьогодні в келії знаходиться скульптура Ісуса Христа і це є місцем для богослужінь

До печерної церкви прокладають шлях затерті часом сходи, які для зручності раніше мали дерев'яні перила. Намолені століттями стіни церкви пронизані духовністю, розписані написами, прикрашені викарбуваними образами, зображеннями та сучасними іконами.

У стінах є ніші різного розміру, що служили для церковних потреб ченців, ймовірно одна з них слугувала тимчасовим місцем для померлих монахів. До церкви вели двоє дверей, про що свідчать врубки для масивних одвірків, вікна мали дерев’яне обрамлення з решітками і, ймовірно, склились круглим вітражним склом. На віддалі від скель стоїть ще одна, із печерою і відбитими на ній хрестами.

Та не лише цією пам'яткою галицького чернецтва пишається Розгірче. Варта уваги також дерев`яна каплиця Святого Онуфрія, збудована у 1899 р. на місці жіночого монастиря сестер Василіанок. 

Від скельного монастиря до каплички веде Хресна Дорога.

Церква Святого Миколая має давню історію, перші письмові згадки  належать до 1510, 1515, 1589 р.р. Сучасна кам`яна церква збудована за проектом архітектора Василя Нагірного у 1910 р.

Що відвідати?

Музей старовини та музей-криївку. В старій гуцульській хаті, перевезеній з Рахівського району можна дізнатись про історію села Розгірче, ознайомитися з побутом українських повстанців, побачити оригінальну зброю та форму часів УПА.

Розгірче пропонує своїм гостям прекрасні краєвиди, зелені ліси, де заселили фазанів та звичайно, чисті води річки Стрий.

Цікавим способом потрапити в село є перехід мостом через р. Стрий, біля повороту на с. Нижня Стинава. Вузький міст, довжиною 400 м прокладено по двох трубопроводах.

Де переночувати?

  • відпочинковий комплекс «Цісарське урочище»,
  • садиба при фермерському господарстві «Розгірче».

Що скуштувати?

  • мінеральну воду «Соленка» зі свердловини, що на околиці села. Ця чиста водиця має солонуватий присмак та втамує спраглих мандрівників,
  • шашлик із сома, смачну українську кухню у відпочинковому комплексі «Цісарське урочище».

Що привезти з подорожі?

 

  • знання про маловідоме село з великою історією,
  • гарні емоції.

Як доїхати?

Власним автомобілем: трасою Київ-Чоп їхати до Стрия. Далі повернути в напрямку
Івано-Франківська. У селі Миртюки, за мостом через р. Стрий, звернути праворуч.

Відстань від Львова – 92 км, приблизний час в дорозі 1 год 40 хв.

Зі Львова до Стрия можна добратися електричкою (з приміського вокзалу), або автобусом (з центрального автовокзалу).

Зі Стрия до Розгірчого курсують рейсові автобуси.

Читайте також: Персональний гід Львівщиною: День вуличної музики та відкриття туристичного сезону в Дрогобичі (фото)

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: