Проби біля «Титану» у Криму свідчать про викид хімікатів у воду

630_360_1536053430-9148

Результати перших проб води поблизу заводу «Титан» в окупованому Криму показали, що був різкий викид забруднюючих речовин у водний об'єкт.

Про це сказав міністр з питань тимчасово окупованих територій та ВПО Вадим Черниш, повідомляє Укрінформ.

«Відповідна комісія взяла кілька проб біля с. Преображенка - поблизу адміністративної межі з боку Херсонської області, це майже впритул до титанового заводу, тому що частина кислотонакопичувачів розміщені на території Херсонської області. Результати перших проб вчора були готові, це проби води. Результат показав, що показник хімічного споживання кисню перевищує в 6 разів. Це означає, що був різкий викид забруднюючих речовин у водний об'єкт», - зазначив міністр.

Він також уточнив, що у людей, які проживають на тимчасово окупованій території, через вітер у відповідному напрямку є ознаки ураження дихальних шляхів.

«Виходячи з результатів аналізів повітря, ми думаємо, що це був сірчастий ангідрид. Це частково пояснює зміну кольору і пошкодження поверхонь побутових предметів та транспортних засобів, які спостерігались в Армянську і в навколишніх населених пунктах в окупованому Криму», – відмітив Черниш.

При цьому міністр зауважив, що не став би порівнювати ситуацію з кримським «Титаном» та аварією на ЧАЕС.

«Я хочу наголосити на тому, що це хімічне підприємство, його відходи не радіоактивні. Це підприємство небезпечне тим, що в нього небезпечне виробництво, тому його постійно необхідно моніторити щодо дотримання технології виробництва. Одна з версій про вибух снаряду має бути перевірена службою розвідки. На нашу думку, це, насамперед, неправильне застосування технологічних процесів виробництва та поводження з відходами», - заявив він.

Разом з тим, очільник МінТОТ наголосив, що окупаційна влада РФ приховує від населення та міжнародної спільноти, від України реальний стан справ.

«Це нас і бентежить. Ми не знаємо, можливо, це комплексна проблема. Насправді, окупаційна влада могла б оприлюднити показники того обладнання, яке там встановлене, але така інформація не надається в розпорядження громадськості і, звичайно, органів влади України», - додав міністр.

Також Черниш звернувся до жителів Херсонщини і запевнив, що ситуація під контролем і загрози, яка би потребувала евакуації населення області та особливої поведінки населення з точки зору захисту життя і здоров'я в ситуації, що склалася, немає.

Як повідомили 4 вересня російські ЗМІ, роботу заводу «Титан» вирішили зупинити на два тижні. Дітей міста Армянська шкільного віку та дошкільнят з матерями відправили до санаторіїв.

У місті Армянськ сталися викиди невідомої отруйної речовини.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: