Росія намагається виставити кримських татарів екстремістами і терористами, – Алім Алієв про обшуки на півострові

261b1a275d76c622ce6a7bf31b650fb7

В окупованому Росією Криму прокотилася чергова хвиля обшуків та затримань. Щоб опинитися за гратами – досить написати пост, який окупаційна влада розцінить як екстремістський чи такий, що закликає  ворожнечі, чи, не дай, Боже, йдеться про зазіхання на територіальну цілісність РФ.

Що сьогодні відбувається на анексованому півострові, яку політику веде Росія щодо корінного населення. ІА Дивись.info запитала у громадського активіста, співзасновника ініціативи «Крим SOS» Аліма Алієва.

– Дійсно, 24 серпня пройшли нові обшуки в кримських татарів у Криму. Зокрема у жителів Старого Криму в родині Куламетових, а також у кримського активіста з Сімферополя Марлена Мустафаєва. Їх всіх звинувачують у тому, що вони нібито у соцмережах поширювали заборонені символи, особливо забороненої організації «Хізб ут-Тахрир» тощо. Ви знаєте, ця справа є цілком симптоматична для окупаційної влади, бо вона масово, починаючи з початку анексії Криму, намагається створити тавро  екстремістів і терористів серед кримських татарів, при цьому не маючи жодного конкретного факту, навіть найдрібнішого факту екстремізму. Тому, власне, і правозахисники, і Меджліс кримськотатарського народу постійно звертається до міжнародних інстанцій, щоб надати факти порушень прав людини.

– Під час відкриття кримінальних проваджень чи є якась тенденція, у чому саме звинувачують кримських татарів?

– Найчастіше шукають екстремістку чи заборонену літературу. Крім того, обшуки робляться через те, що у соцмережах були виявлені пости екстремістського характеру, покликані розпалювати міжнаціональну ворожнечу чи заклики до порушення територіальної цілісності Росії. Це те, через що постійно проводяться обшуки у Криму. Тобто, цілком очевидно, ми розуміємо, що це надумані причини. А основна причина – це залякати людей і водночас активістів змусити виїхати з півострова. Силовики приходять до лідерів думок, до тих, кого слухають чи у певному селі, місті чи загалом у суспільстві.

– Чи спостерігається тенденція, що люди продовжують покидати півострів, як це було відразу після анексії?

– Такої статистики нема, але завжди, починаючи з 2014 року, люди, які виїжджають з Криму – це не кількісний показник, а якісний. Бо відбувається так званий відтік мізків. Виїжджають бізнесмени, активісти, політичні діячі, діячі культури, журналісти, студенти чи молоді спеціалісти.

– А хто приїжджає натомість?

– Заміщення населення відбувається дуже швидкими темпами. На півострів приїжджає набагато більше людей, ніж його покидають. За різними цифрами, йдеться від 250 тисяч до півмільйона осіб, які заїхали з Росії та окупованих частин Донецької та Луганської областей до Криму. Зазвичай це силовики, чиновник, клерки, які приїжджають працювати в місцеві адміністрації, ФСБ і російський бізнес. Очевидно, що всі вони їдуть з родинами.

– Чи можна прогнозувати подальший розвиток подій після арештів, безпідставних звинувачень тощо?  

– Ми розуміємо, що всі ці порушення прав людини базуються на тому, щоби створити цей образ і ореол російського Криму і показати, що всі люди підтримують політику Росії. Окупацію і водночас тих, хто цьому противиться, витиснути. Але, окрім того, в Криму відбуваються дуже тривожні процеси, наприклад, у культурній сфері – це матеріальна і нематеріальна спадщина, я маю на увазі архітектурні пам’ятки, зокрема руйнування Ханського палацу, так і фактично скорочення доступу до вивчення кримськотатарської та української мов. Друга річ – це екологічна. Це й те, що відбувається зараз в Армянську із заводом «Кримський титан», і те, що відбувається в Керчі через будівництво мосту. Будуючи трасу Таврида руйнується ландшафт. Крім того, через брак води на півострові грунти перетворюються на солончаки.

– А як ситуація з туризмом в Криму?

– Туристи їдуть. І було б неправдою сказати, що не їдуть. Мене засмучує інше – нинішнього  року поїхало більше туристів з материкової України, зокрема з Дніпра, Запоріжжя, Харкова тощо. Звісно, Росія робить все, щоб люди приїжджали до Криму і таким чином заповнювали туристичні прогалини. Але усі ми добре розуміємо, що для росіян це не є основною метою у Криму. Крим з туристичної зони перетворився на мілітаристичну  базу.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: