Жителі 17 українських міст вимагають перейти на відновлювану енергетику

20180907105724313-—-копия-1024x683

Цими вихідними в Україні 17 міст одночасно звернулися до місцевих  рад з вимогою перейти на відновлювану енергетику заради збереження клімату.

Таким чином, жителі долучилися до світової кліматичної мобілізації країн «Дій за Клімат».

Одночасно мери Кам’янець-Подільського та Чорткова офіційно заявили про ціль перейти на 100% відновлюваної енергетики до 2050 року. Такий перехід означає скорочення кількості споживання енергії містом, відмову від викопного палива та поступовий перехід енергобалансу міста на відновлювані джерела енергії (ВДЕ). Саме використання  нафти і газу спричиняє надмірні викиди СО2 в атмосферу, в результаті підсилюючи парниковий ефект та кліматичні аномалії.

Таким чином, вже три українські міста першими  в регіоні країн Східної Європи, Кавказу та Центральної Азії, офіційно задекларували ціль використовувати лише відновлювану енергетику: сонячну, вітрову, гідроенергію та біопаливо.

«Після підписання меморандуму з міжнародною кліматичною організацією 350. org про ціль – 100% відновлюваної енергетики у 2050 році, у нашому місті активно почали працювати великі міжнародні організації та інвестори. Вже будуємо велику теплову електростанцію (ТЕЦ)  на біопаливі. Загалом 4 ТЕЦ на біомасі генеруватимуть теплову та електричну енергію для мешканців. Розпочали будівництво першої комунальної сонячної електростанції та зведення першого в Україні комунального будинку з нульовими викидами», – поділився напрацюваннями та першими змінами  Сергій Сухомлин, міський голова Житомира.

Паралельно, рішучих дій для зменшення викидів парникових газів у місті та доступу до чистої відновлюваної енергетики хочуть жителі ще 15 міст. Так, у Києві сотня активістів зібралися біля стін КМДА та відтворили на 6-метровому полотні два сценарії майбутнього міста. Перший – з відновлюваною енергетикою, другий – з ганебними наслідками від використання вугілля, газу та нафти

У Вінниці в  центрі міста люди ініціювали танцювальний арт-флешмоб. Активісти створили, наприкінці, яскраву картину, довжиною майже 6 метрів. А на  завершення акції, передали та зареєстрували офіційне звернення до Вінницької міської ради. Окрім Вінниці та Києва до глобальної кліматичній мобілізації долучилися ще 16 українських міст: Диканька, Івано-Франківськ, Запоріжжя, Житомир, Київ, Кам’янець Подільський, Кременчук, Львів, Миколаїв, Полтава, Рівне, Одеса, Черкаси, Чернівці, Чортків, Хмельницький.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: