Усікновення глави Івана Предтечі: чого не можна робити цього дня

84-e1441376687566

Сьогодні, 11 вересня, православні і греко-католики відзначають Усікновення глави Івана Предтечі. В цей день призначено суворий піст.

Іван Хреститель (Предтеча) – у християнстві попередник Ісуса Христа, що пророкував його пришестя, жив у пустелі і потім проповідував хрещення покаянням для юдеїв, хрестив у водах Йордану Ісуса Христа. Пророк, мученик, після Діви Марії найбільший святий. Про пророка Господь Ісус Христос казав: «Серед народжених жонами не поставав (пророк) більший від Івана Хрестителя».

Проповідь Івана Предтечі була не тривалою. Коли він приготував людей до пришестя Спасителя, то закінчив своє життя мученицькою смертю. Незабаром після хрещення Господнього Івана було ув'язнено галилейським царем Іродом. Ірод Антипа був сином того самого Ірода Великого, який убив 14 тисяч вифлеємських немовлят.

Іван викривав царя Ірода в тому, що він за життя свого брата Филипа, одружився з його дружиною, Іродіадою, чим викликав її гнів. Іродіада просила Ірода вбити пророка, та Ірод довго не погоджувався. Щоб догодити дружині, він кинув Івана у в'язницю.

Коли минув майже рік, у палаці святкували день народження царя. На бенкеті зібралися всі вельможі, а також прийшла донька Іродіади, падчерка Ірода Саломея. Коли вона виконала свій танець, то цар був у такому захопленні, що сказав їй просити все що завгодно.

Тоді вона вийшла і запитала у матері, чого просити в Ірода? Іродіада відповіла: «Голову Івана Хрестителя». Саломея швидко повернулась до Ірода і сказала: «Я бажаю, щоб ти мені зараз подав голову Івана Хрестителя на таці».

Ірод засмутився, але не міг при гостях порушити клятву. Він послав воїна до в'язниці, щоб відсікти голову Іванові.

З цим святом пов’язано багато народних вірувань. Наприклад, не можна різати нічого, що зовні нагадує голову, навіть хліб треба ламати руками. Цього дня віруючі люди дотримуються суворого посту. Вважається, що цього дня варити та їсти борщ-великий гріх.

У народі кажуть: «Якщо зрізати головку капусти в цей день, то може потекти кров». Не можна їсти й будь-що на блюді — на ньому лежала голова Івана Предтечі. Картоплю варили в «мундирах», гарбузи пекли, хліб відламували руками. Їли тільки пісні страви або й зовсім не їли.

У деяких регіонах України це свято називали: Іван Пісний. Але найбільш поширеною назвою була Головосіка. Цього дня заборонялося співати й танцювати. Тому що за допомогою пісень і танців Іродіада домоглася страти Хрестителя.

Цього дня кожен намагався побувати в церкві, а ті, хто мучився головними болями, просили зцілення. Також цього дня збирали коріння цілющих трав, якими лікували головні болі, безсоння та психічні розлади у людей.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: