В Україні від ботулізму померла восьма людина

ryba
Фото: ілюстративне

На Херсонщині 11 вересня від ботулімзу помер чоловік. Його дружина перебуває у реанімації.

На Херсонщині 11 вересня від ботулізму помер чоловік, його дружина перебуває у реанімації.

Це вже восьмий летальний випадок від ботулізму у цьому році, повідомляє МОЗ.

До Херсонської обласної клінічної лікарні подружжя госпіталізували ввечері 10 вересня. Чоловік був у вкрай важкому стані, він помер протягом години після госпіталізації. Жінка наразі знаходиться у відділенні реанімації також у важкому стані. Ймовірна причина ботулізму - копчена риба домашнього приготування, яку чоловік і дружина споживали напередодні.

МОЗ наголошує, що при найменшій підозрі на ботулізм необхідно негайно звернутися до лікаря. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики та правильного лікування, що у більшості випадків супроводжується введенням ботулінічного антитоксину.

В Україні є антитоксини, необхідні для негайного лікування ботулізму. Отримати сироватку можна у будь-який час (навіть у вихідні або неробочі години). Її терміново доставляють із ДП «Укрвакцина МОЗ України» у місце зафіксованого випадку ботулізму.

Найчастіші симптоми, які виникають при ботулізмі:

  • порушення зору (двоїння або туман в очах, невиразність мови, може бути важко ковтати, відчуття сухості в роті, м'язова слабкість);
  • загальна інфекційна інтоксикація: пронос, блювота, може незначно підвищитись температура, боліти живіт;
  • пригнічені функції дихальних м'язів, внаслідок чого за відсутності терапії смерть зазвичай настає від дихальної недостатності;
  • у дітей симптоми ботулізму можуть проявлятися у вигляді апатії, відмови від їжі, тривалого плачу, а також м'язової слабкості.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: