Суцільна економія: у Львові показали білоруські МАЗи, які з понеділка виїдуть на маршрути (фото)

IMG_1643

Сьогодні, 12 вересня, у Львові показали перші 16 автобусів білоруського виробництва МАЗ, які наприкінці серпня прибули в Україну, передає кореспондент Дивись.info.

Як зазначив міський голова Львова Андрій Садовий, з понеділка ці автобуси вже будуть виходити на маршрути.

Куди поїдуть?

«В принципі все йде за графіком. До кінця вересня АТП-1 має отримати загалом 30 таких автобусів і ще 5 Електронів, а до кінця року 150 автобусів має бути на АТП-1», - сказав Андрій Садовий та зазначив, що новоприбулі автобуси пустять на підсилення існуючих маршрутів АТП-1, таких як №46, 47 та 16.

«На маршрути в Рясне однозначно будемо додавати автобуси. Як ви знаєте, ми до п'ятниці очікуємо подачі документів по конкурсу, який ми оголосили на перевезення. Тоді зможемо зовсім по-новому розподілити ринок, буде збільшена доля АТП-1, власне, в цій долі основними будуть нові автобуси», - пояснив Садовий.

Чому МАЗи?

Багато запитань виникало щодо того, чому Львів обрав саме автобуси білоруського виробництва.

Як пояснив Андрій Садовий, комплектуючі, що МАЗу, що Електрону є західні. «Якщо брати МАЗ — то двигун німецький, коробка німецька, ходова вся німецька, навіть частина комплектуючих є львівська, з Електрону. Проте Україна — це чи не єдина країна в світі, де нема експертно-кредитної агенції. Якщо, наприклад, МАЗ виробляє продукцію, то він від свого уряду отримує максимально пільгове кредитування. Коли Електрон йде в банк, то він бере кредит від 18−19%. Ось різниця. Якщо держава підтримує свого виробника, то є результат», - зазначив мер Львова.

Без кондиціонерів 

Своєю чергою, заступник директора департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Андрій Білий розповів, що робота із вибору, які саме автобуси придбати, зайняла дуже багато часу.

«Всі пропозиції були набагато дорожчі. Вартість автобуса МАЗ — 122 тис. євро разом з розмитненням. Вартість такого ж Електрону — 147 тис. євро», - зазначив Андрій Білий.

«Дуже багато дискутували щодо кондиціонерів, навіть вивчали досвід інших міст. Київ, до прикладу, закупив такі ж автобуси по 160 тисяч євро за одиницю з кондиціонерами, але вони їх вмикають три рази на рік. Чому? По-перше, споживання йде набагато більше, відповідно, палива потрібно видавати ще більше. А як зрозуміти, чи буде спека чи ні. І ми побачили, що насправді у Львові в цьому році було 5 днів таких спекотних», - пояснив Андрій Білий.

Зі слів чиновника, Львів закупив автобуси без кондиціонерів, бо в цьому немає необхідності.

Додамо, до кінця року місто має отримати загалом 100 МАЗів і 50 Електронів, відповідно до підписаної угоду ЛК «АТП-1» з АБ «Укргазбанк» на придбання автобусів на умовах фінансового лізингу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: